Privreda

Posao traži 6.576 lica

Posao traži 6.576 lica
Posao traži 6.576 lica

GRADIŠKA - Na evidenciji Biroa za zapošljavanje Gradiška na kraju prošle godine registrovano je 6.576 nezaposlenih lica koja aktivno traže posao, rekla je šef Biroa Obrenka Balta.

Balta je navela da je među nezaposlenim sa srednjom stručnom spremom najviše bravara, konfekcionara, trgovaca, kuvara, konobara, maturanata gimnazije, ekonomskih, poljoprivrednih i mašinskih tehničara, dok je među nezaposlenim licima sa fakultetskom diplomom najviše diplomiranih ekonomista, pravnika, inženjera poljoprivrede i profesora raznih profila.

Sa evidencije gradiškog Biroa za zapošljavanje, rekla je Balta, prošle godine zaposleno je 1.317 radnika, među kojima je najviše bravara, zavarivača, metalostrugara, automehaničara, stolara, konobara i kuvara, te diplomiranih ekonomista, pravnika, profesora razredne nastave i ljekara.

"Veći dio radnika zaposlio se kod poslodavaca, dok je manji broj lica odlučio da pokrene privatni biznis i na taj način se zaposli. Među njima je i veliki broj osoba koje su iskoristile podsticaje za zapošljavanje, različitim programima podsticanja zapošljavanja koje provodi Zavod za zapošljavanje Republike Srpske", navela je Balta.

Ona je dodala da, na osnovu Akcionog plana za zapošljavanje za 2015. godinu, očekuje da će republički Zavod za zapošljavanje i ove godine realizovati neke od programa za posticanje zapošljavanja različitih grupa nezaposlenih lica. 

"Do 23. marta otvoren je javni poziv za korišćenje podsticaja za zapošljavanje lica romske nacionalne manjine, koji realizuje Zavod za zapošljavanje", istakla je Balta.

U Gradišci već nekoliko godina, u okviru Biroa za zapošljavanje radi i Klub za traženje posla, s ciljem da se obukom mladima pomogne da brže i lakše nađu posao.

U toku prošle godine edukaciju Kluba za traženje posla prošlo je 114 nezaposlenih za evidencije Biroa za zapošljavanje Gradiška

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije