Privreda

Pozitivno poslovanje "Aerodroma RS" uprkos gubicima

Pozitivno poslovanje "Aerodroma RS" uprkos gubicima
Pozitivno poslovanje "Aerodroma RS" uprkos gubicima

BANJALUKA - Direktor preduzeća "Aerodromi Republike Srpske" Miroslav Janjić očekuje na kraju godine pozitivno poslovanje firme, uprkos neto gubitku od 243.290 KM za prvih šest mjeseci ove godine.

Janjić je pojasnio da je taj gubitak rezultat nedostatka pripadajućeg dijela subvencije Vlade Republike Srpske, zbog dodatnih i neplaniranih troškova iz budžeta usljed majskih poplava.

"Da je bilo u skladu sa planom budžetiranja, onda bi imali pozitivan rezultat negdje oko 73.000 KM", rekao je Janjić Srni.

On je uvjeren da će pozitivno poslovanje biti ostvareno i uprkos zimskom redu letenja, kada dolazi do redukcije aviooperacija.

Polasci aviona na liniji Banjaluka – Cirih sa "BH erlajnsom" su srijedom u 8.40 časova, petkom u 15.20, subotom u 10.45 i nedjeljom u 16.20 časova, a iz Ciriha srijedom u 13.05 časova, petkom u 19.50, subotom u 15.20 i nedjeljom u 20.50 časova. 

Polasci iz Banjaluke na liniji Banjaluka – Beograd sa "Er Srbijom" su utorkom u 15.25 časova, srijedom u periodu od 17. decembra do 14. januara u 20.30, četvrtkom u 15.25, subotom u 8.35 i nedjeljom u 15.25 časova, a iz Beograda utorkom u 13.50 časova, srijedom od 17. decembra do 14. januara u 18.45, četvrtkom u 13.50, subotom u 6.50 i nedjeljom u 13.50 časova. 

Janjić je naveo da je od početka godine obavljeno 1.438 letova i usluženo 23.755 putnika. 

"Nije ni puno, niti malo. U odnosu na prethodnu godinu je mnogo, a u odnosu na ono što Banjaluka kao potencijal nudi je malo", rekao je Janjić i dodao da je najviše letova ostvario avioprevoznik "Er Srbija". 

On je podsjetio da je i dalje najniža cijena leta povratna karta za Beograd u iznosu 108 KM, ali da cijene zavise od toga kada se karte rezervišu i kupe.

Govoreći o infrastrukturnim planovima, Janjić je rekao da je prisutna ideja o proširenju osnovne staze, ali da je potrebno izvršiti otkup određenih zemljišnih površina da bi se pristupilo realizaciji, a u planu je i adaptacija postojeće zgrade aerodroma u svrhu boljeg kapaciteta zbog eventualnog širenja saradnje i sa drugim aviooperatorima. 

"S jedne strane, postoji naša želja da privučemo aviooperatore, a s druge strane, da budemo na usluzi putnicima", zaključio je Janjić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije