Privreda

Premijer Srpske posjetila kompaniju "Lanako"

Premijer Srpske posjetila kompaniju "Lanako"
Premijer Srpske posjetila kompaniju "Lanako"

BANJALUKA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović posjetila je danas kompaniju "Lanako", koja je započela izgradnju tehološkog centra za proizvodnju softvera i hardvera u poslovnoj zoni Incel u Banjaluci.

"Zadovoljstvo mi je što sam imala priliku da vidim da su počeli radovi. Ovo je jedan od projekata koji uživa podršku Vlade Republike Srpske u okviru našeg programa za podršku investicijama i zapošljavanju. Ovdje će biti zaposlen znatan broj ljudi", rekla je Cvijanovićeva novinarima nakon obilaska gradilišta.

Ona je istakla da "Lanako" okuplja najbolji, stručan i kvalifikovan kadar, te da u ovoj kompaniji zaposlenje našlo 150 inženjera i oko 50 ekonomista.

"Očekujemo da je ovo mjesto koje će sigurno privlačiti nove kadrove. Koliko čujemo ljudi iz regiona zainteresovani su i dolaze da rade u ovom centru, što je svakako vrlo afirmativno i za Republiku Srpsku, a ne samo za kompaniju koja pruža takvu mogućnost", ocijenila je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je projekat već dobio jednu tranšu podrške od Vlade Republike Srpske.

"To je program koji smo usvojili prije nekog vremena i nastojećemo na taj način da podržavamo sve druge koji namjeravaju da otvore određene proizvodne kapacitete i koji će omogućiti dodatno zapošljavanje", rekla je premijer Srpske.

Ona je naglasila da je veoma važno za Banjaluku da ima ovakav centar.

"Veoma sam ponosna što smo zajedno, Vlada i kompanija 'Lanako', realizovali i dobre edukativne programe, kao što je 'Dositej'. Imala sam priliku neki dan da vidim i praktično šta to znači u učionici sa učenicima i apsolutno razumijem koliko je važno da naš obrazovni proces, ne samo izučava informacione tehnologije, nego i uživa potpunu podršku samom nastavnom procesu", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da su učenici osposobljeni, te da je obuku prošao i ogroman broj nastavnog kadra, njih više od 920. Oni uspijevaju stručno i kvalifikovano da uz pomoć računara drže nastavu učenicima.

"Biće još nekoliko dobrih projekata, sigurna sam, ali to je jedan koji je velika stvar za Republiku Srspku i naš obrazovni proces i ne bismo to mogli da uradimo bez ove kompanije", naglasila je premijer Srpske.

Direktor kompanije "Lanako" Nebojša Ninić izrazio je zadovoljstvo što je kompanija počela izgradnju tehnološkog centra za proizvodnju softvera i hardvera, naglasivši da bi prvi objekat trebalo da bude završen i useljen u junu, a cijeli projekat da bude završen u novembru 2015.

"Sada imamo oko 250 zaposlenih, a po završetku ovog projekta namjeravamo zaposliti još najmanje 300 ljudi", rekao je Ninić.

On je naveo da će objekat biti izveden po principima energetske efikasnosti, odnosno vodiće se računa o smanjenju gubitka energije, efikasnom korištenju i proizvodnji energije.

"Svi procesi u ovoj zgradi biće nadgledani i upravljani pomoću softvera, te se može reći da je ovo prva 'pametna' zgrada u Republici Srpskoj", naglasio je Ninić.

On je rekao da "Lanako" ovom investicijom pravi najveći regionalni softverski kapacitet za razvoj i proizvodnju softvera.

"Softver je jedina visoka tehnologija kojom se moguće baviti u BiH", naglasio Ninić.

Površina ovog tehnološkog centra je oko 10.000 metara kvadratnih, a vrijednost investicije je 17 miliona KM. Kapacitet objekata je 550 zaposlenih. Centar će se sastojati od glavnog i tehničkog objekta.

Glavni objekat će imati pet spratova, te će se sastojati od prostorija za upravu kompanije i prostora za proizvodnju softvera, data centra, kao i propratnih sadržaja poput restorana, konferencijskih sala i učionica za edukaciju.

U tehničkom objektu će se nalaziti prostor za proizvodnju hardvera, servis i skladišta, te garaže za goste i zaposlene.

Objekat će biti izveden po principima energetske efikasnosti, odnosno vodiće se računa o smanjenju gubitka energije, efikasnom korištenju i proizvodnji energije.

Kroz Projekat podrške investicijama i zapošljavanju Ministarstva finansija Republike Srpske, izgradnja ovog tehnološkog centra podržana je sa 475.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije