Privreda

RS sve privlačnija stranim turistima

RS sve privlačnija stranim turistima
RS sve privlačnija stranim turistima

BANJALUKA - Iako turistička ponuda RS bilježi rast broja turističkih posjeta i noćenja, učešće turizma u bruto domaćem proizvodu (BDP) RS još je na niskom nivou od jedan odsto, što je skoro za oko 12 puta manje od prosjeka zemalja Evropske unije (EU).

Takođe, bitno je napomenuti da je 2008. godine učešće turizma u BDP-u RS iznosilo oko 0,9 odsto, što znači da je od tada do danas registrovan rast od 0,1 odsto.

Naime, RS je u prvih pet mjeseci ove godine posjetilo 114.648 turista, što je za 24,1 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, turisti su ostvarili 274.929 noćenja, što je za 25,8 odsto više nego u prvih pet mjeseci 2014. godine. U ovom periodu RS je raspolagala kapacitetom od 9.660 ležajeva.

Od ukupnog broja posjeta, 62.096 su domaći turisti, koji su ostvarili 136.783 noćenja, dok je 52.552 stranih turista ostvarilo 138.146 noćenja. Najviše turista u posmatranom periodu je došlo iz Srbije.

Tokom prošle godine, prema statističkim podacima, RS je posjetilo 260.160 turista, koji su zabilježili 598.668 noćenja. Kada su u pitanju strani turisti, RS je posjetilo 118.262 turista, što je u odnosu na 2013. godinu više za pet odsto. Naime, prema Strategiji razvoja turizma RS 2011 - 2020. broj očekivanih turista u RS u 2020. godini je 631.000, od tog broja 480.000 domaćih turista i 151.000 stranih turista. Prema strategiji, godišnji promet u turizmu RS u 2020. godini projektovan je na 373 miliona KM, a prema statističkim podacima promet u ugostiteljstvu i turizmu RS prošle godine iznosio je oko 118,7 miliona KM.

Nada Jovanović, direktor Turističke organizacije RS (TORS), istakla je da je osnovni cilj Strategije povećanje učešća turizma u BDP-u, te da je u tom pravcu ipak dosta učinjeno, o čemu svjedoči rast turističkih posjeta u RS.

"Početak 2015. godine kretanje stranih turista usmjerio je ka planinama RS, gdje je tokom januara i februara ostvareno 28.265 noćenja, a što je u odnosu na isti period prethodne godine čak više za 120 odsto", istakla je Jovanovićeva.

Kao i prethodnih godina najveću posjetu RS pored domaćih turista, ostvaruju gosti iz regiona, i to Srbije, Hrvatske, Slovenije i Crne Gore.

"Od ostalih zemalja izdvajaju se gosti iz Rusije, Poljske, Italije, Turske, Južne Koreje, Njemačke, Austrije", precizirala je Jovanovićeva.

U TORS-u navode da su atraktivni tipovi turizma tokom proljeća i ljeta rafting, planinarenje, biciklizam (rijeke Tara i Vrbas, NP "Kozara", NP "Sutjeska"), banjski turizam (Banja Vrućica, Vilina Vlas, Dvorovi), seoski turizam (Šipovo, Ozren), vjerski turizam i posjeta značajnim kulturno-istorijskim spomenicima, city break destinacije (Banjaluka, Trebinje, Višegrad - Andrićgrad), te kulturna dešavanja i manifestacije širom RS.

Željko Tatić, predsjednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma RS, ističe da bi se dodatnim ulaganjem u saobraćajnu infrastrukturu, smještajne kapacitete te edukaciju osoblja u oblasti turizma i ugostiteljstva u RS značajno poboljšao kvalitet ponude, a samim tim povećao i broj gostiju i prihodi od turizma.

"Ugostiteljstvo i turizam je jedina privredna grana u RS koja konstantno donosi prihode i to treba maksimalno da iskoristimo", istakao je on.

Prema njegovim riječima, Banjaluka u prvih pet mjeseci ove godine u oblasti turizma i ugostiteljstva bilježi rast prihoda čak od 11 odsto u odnosu na prvih pet mjeseci prošle godine. Predrag Turnjić, direktor Turističke agencije "Friend Travel" iz Trebinja, ističe da je primjetno da se više pažnje posvećuje ulaganjima u turističke kapacitete, te u promociju domaćeg turizma.

"Svake godine u Trebinju imamo sve više stranih gostiju, naročito ljeti, jer veliki broj gostiju na putu ka Jadranu često boravi u Trebinju", istakao je on. Prema njegovim riječima, u Trebinje dolaze gosti iz Srbije, Poljske, Francuske, Rusije, Turske, Velike Britanije, Italije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije