Privreda

Rad "na crno" najčešći u ugostiteljstvu, trgovini i građevinarstvu

Rad "na crno" najčešći u ugostiteljstvu, trgovini i građevinarstvu
Rad "na crno" najčešći u ugostiteljstvu, trgovini i građevinarstvu

BANJA LUKA - Inspekcija rada u Republici Srpskoj je za devet mjeseci ove godini izvršila 4.585 kontrola, te u 1.502 slučaja ili u 33 posto kontrola utvrdila nepravilnosti.

Poslodavcima je izrečeno 1.238 upravnih mjera kojima je naloženo preduzimanje određenih radnji radi otklanjanja nepravilnosti, podaci su Inspektorata RS-a.

Zbog počinjenih prekršaja izdato je 650 prekršajnih naloga u vrijednosti od 959.860 KM, podnesene su 42 prekršajne prijave nadležnim sudovima i dvije krivične prijave.

U oblasti radnih odnosa i zapošljavanja utvrđene nepravilnostima su se najčešće odnosile na obračun i rokove isplate plaća i naknada, zaključivanje i primjenu ugovora o radu, otkaz ugovora o radu, utvrđivanje otkaznog roka i prava na otpremninu, radno vrijeme i drugo.

Po osnovu ugovora o radu kontrolisano je više od 9.900 radnika, od čega 613 radnika nije imalo zaključen ugovor o radu s poslodavcem i nije bio prijavljen na obavezne vidove osiguranja.

Angažovanje radnika „nacrno“ najčešće je prisutno u oblasti ugostiteljstva i turizma, uslužnim djelatnostima, trgovini, eksploataciji i preradi drveta te građevinarstvu.

Za devet mjeseci ove godine dogodila se i 41 teža povreda na radu i to: četiri u oblasti elektroprivrede, osam u oblasti građevinarstva, 11 u oblasti šumarstva i drvne industrije i 18 u ostalim djelatnostima.

Analizom uzroka nastanka težih povreda na radu u oko 44 odsto slučajeva utvrđeno je da je do povrede došlo zbog nepridržavanja definisanih i osiguranih mjera zaštite na radu, najčešće nepažnjom radnika.

U 56 odsto slučajeva uzrok povrede bilo je nepoduzimanje mjera zaštite na radu u skladu sa zakonom od  poslodavca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije