Privreda

Sberbank Europe AG grupacija ostvarila pozitivne rezultate u 2014. godini

Sberbank Europe AG grupacija ostvarila pozitivne rezultate u 2014. godini
Sberbank Europe AG grupacija ostvarila pozitivne rezultate u 2014. godini

Sberbank Europe AG sa sjedištem u Beču je objavila svoje godišnje konsolidovane finansijske izvještaje za 2014.godinu, koji pokazuju da je ostvarila neto dobit od 3.4 miliona Evra.

Neto krediti klijentima su porasli za 21 odsto na 9,826 mio EUR  u poređenju sa 8,115 mio EUR u  2013. godini.  Rast kreditnog portfolia je rezultat većeg obima odobrenih kredita od strane lokalnih banaka kao i zbog povećanja poslovanja u Austriji. 

Iako je  2014. godina bila u znaku političkih i ekonomskih izazova za Sberbank Europe AG, Beč, u martu  2014.godine, neke od najpoznatijih međunarodnih banaka su obezbijedili sindikalni kredit za Sberbank Europe AG u vrijednosti od 350 miliona Evra, kako bi podržali poslovanje ove Banke.

Axel Hummel, Predsjednik Uprave Sberbank Europe AG, je izjavio: “Veoma smo srećni što smo ostvarili pozitivne rezultate u 2014. godini pored svih izazova koji su pred nama stajali. Mi pružamo nove proizvode i usluge našim klijentima u zemljama, stručnu podršku iz centrale u Beču, te smo takođe lansirali online banku u Njemačkoj.” On dalje nastavlja: “Nastojimo da izgradimo modernu, samo-finansirajuću i profitabilnu bankarsku grupaciju u Evropi.  To znači da ćemo proširiti mrežu poslovnica, uvesti nove digitalne kanale prodaje i pružiti jedinstvene servise i ponude našim klijentima.”

Oslanjajući se na Austrijsku bankarsku licencu, Sberbank Direct je pokrenuta kao poslovnica Sberbank Europe AG u Njemačkoj polovinom 2014. godine.  Njemačka članica doprinosi kontinuiranoj diverzifikaciji finansiranja Sberbank Europe, nudeći depozitne proizvode po povoljnim uslovima: “Sberbank Direct je osnovana isključivo kao digitalno bankarstvo i pruža mogućnost ugovaranja online depozite klijentima, isključivo fizikčkim licima putem kanala direktne prodaje. U skorijoj budućnosti predstavićemo dodatne proizvode kao što su tekući računi i platni promet.“ navodi g-din Axel Hummel.

U narednim godinama poslovne poslovne mreže u centralnoj i istočnoj Evropi će biti upotpunjene inovativnim rješenjima iz digitalnog bankarstva. “Značajno ćemo unaprijediti našu ponudu iz oblasti digitalnog bankarstva i investiraćemo u tom pravcu. Prvi val digitalnog bankarstva će činiti Njemačka, Austrija i Češka Republika”, navodi  Axel Hummel. 

Od novembra 2014.godine Sberbank Europe je pod nadzorom Evropske Centralne Banke (ECB), pošto je klasifikovana kao značajna bankarska grupacija u Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije