Privreda

Sindikat: Riješenje za Alpos je poništenje privatizacionog ugovora

Sindikat: Riješenje za Alpos je poništenje privatizacionog ugovora
Sindikat: Riješenje za Alpos je poništenje privatizacionog ugovora

PRNjAVOR - Jedna od mogućih mjera za prevazilaženje trenutne situacije u prnjavorskoj Fabrici cijevi "Alpos", kojoj prijeti stečaj, jeste poništenje privatizacionog ugovora - rekli su predstavnici sindikata fabrike u razgovoru sa načelnikom opštine Prnjavor Darkom Tomašem.

Predsjednik sindikata "Alposa" Zdravko Vasić kaže da su radnici ogorčeni na vlasnike fabrike iz Šentjura u Sloveniji, jer je podigao velike hipotekarne kredite koje nije u mogućnosti da otplati.

"Iz preduzeća su iznijeli gotov novac, hipotekarno se zadužili, a unijeli su samo neke stare mašine. Ogorčeni smo jer svi znaju kakvo je preduzeće bio nekadašnji `Unis`, a do čega smo sada došli", kaže Vasić.

Zbog nagomilanih dugova prema radnicima, bankama i dobavljačima i mogućeg stečaja, stotinjak radnika "Alposa" suočava se sa mogućnošću gubitka zaposlenja.

Načelnik opštine Prnjavor Tomaš istakao je da rukovodstvo firme mora imati jasne zahtjeve i ciljeve i identifikovati probleme da bi se lokalna zajednica, nadležno ministarstvo i sindikat uključili u rješavanje problema.

Direktor Fabrike cijevi "Alpos" u Prnjavoru Miroslav Ignjatić nije želio da komentariše novonastalu situaciju.

Za razliku od "Alposa", u prnjavorskoj Fabrici mašina i dizalica "Jelšingrad" posla ima, ali neizmirene obaveze prema državi mogle bi ugroziti cjelokupnu proizvodnju.

 Direktor "Jelšingrada" Edo Vuletić rekao je nakon razgovora sa načelnikom opštine da bi se, ukoliko bi bio odobren reprogram obaveza, otvorila mogućnost i za dodatno zapošljavanje, zbog čega očekuju pomoć opštine, ali i Vlade Republike Srpske.

Ovo preduzeće ima već ugovorene poslove u RS, BiH, Srbiji i dijelu Evropske unije, a najavljen je i početak saradnje sa italijanskim proizvođačem automobila "Fijat".

Jelšingrad FMD ima bogato iskustvo u projektovanju i proizvodnji lakih alatnih mašina za obradu lima hladnom deformacijom, te u oblasti proizvodnje transportnih uređaja i dizalica.

Nakon provedene vlasničke transformacije od 2006. godine preduzeće posluje u okviru grupacije "M-profil" iz Zaboka u Hrvatskoj, koje je vlasnik većinskog paketa akcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije