Privreda

Šipka godinama falsifikovao potpis

Šipka godinama falsifikovao potpis
Šipka godinama falsifikovao potpis

BANJALUKA - Dragutin Šipka, bivši direktor "Krajina osiguranja", nekoliko godina falsifikovao je potpis Jelene Vitaz, direktora njegove firme "Euro-ex", putem koje je nelegalno prisvojio oko 22 odsto akcija "Krajina osiguranja".

Iz dokumentacije, koja je u posjedu "Nezavisnih", vidljivo je da je Vitazova kao jedan od osnivača "Euro-exa", potpisivana na dokumente 2003.  i 2004. godine, iako je rješenjem banjalučkog Osnovnog suda u septembru 2002. godine ispisana iz registra kao osnivač tog preduzeća.

Na osnovu dokumenata koje je Vitazova navodno potpisivala, Šipka je putem "Euro-exa", firme u njegovom vlasništvu, uspio postati vlasnik 22 odsto akcija "Krajina osiguranja", iako pri tome nije uložio ni marku.

"Nezavisne" su već pisale o malverzacijama bivšeg direktora "Krajina osiguranja" pri kupovini akcija te kompanije.

Čitavu prevaru otkrila je Poreska uprava RS, koja je u službenoj zabilješci, koja je proslijeđena MUP-u RS, navela da je Šipka zloupotrijebio službeni položaj načinom državnog kapitala u "Krajina osiguranju" 2002. godine.

"Svoj potpis na dokumente 'Euro-exa' stavila sam samo dva puta. Advokatu iz Banjaluke dala sam ovlašćenje da u moje ime overi ugovor o osnivanju navedenog preduzeća, a istom advokatu 25. jula 2002. godine dala sam ovlaštenje za istupanje iz firme 'Euro-ex'. Na tim dokumentima se nalazi moj originalni potpis", navela je ovo Vitazova u izjavi koju je krajem prošle godine dala Osnovnom sudu u Novom Sadu, na zahtjev Okružnog privrednog suda iz Banjaluke.

Vitazova ističe da ju je Šipka, dok je bila u ljubavnoj vezi sa njegovim sinom, zamolio da učestvuje u osnivanju firme "Euro-ex" i da ne zna čime se ta firma bavila. Za čitavu aferu saznala je iz "Nezavisnih novina".

Tokom saslušanja, Vitazovoj su na uvid stavljeni ugovori o poslovno-tehničkoj saradnji između "Euro-exa" i "Krajina osiguranja" zaključen 13. aprila 2004. godine i izjava o kompenzaciji zaključena samo dan kasnije.

U zapisniku Osnovnog suda u Novom Sadu navedeno je da je Vitazova izjavila da na ugovorima koji su joj stavljeni na uvid nije njen svojeručni potpis.

Putem dokumenata koje je Jelena Vitaz navodno potpisivala, Šipka uspio postati vlasnik 22 odsto akcija "Krajina osiguranja"

Iako je potpisana i na ugovor o pozajmici od milion KM, sklopljen u junu 2003. godine između "Euro-exa'' i "Krajina osiguranja", Vitazova je izjavila da se ne radi o njenom potpisu te da nije potpisala ni ugovor vrijedan 1,5 miliona KM.

Upravo putem ovih ugovora, Šipka je postao vlasnik 22 odsto "Krajina osiguranja", a da nije uložio niti jednu marku.

"Nisam obavljala posao direktora i ne znam koliko je bilo zaposlenih. Nepoznata mi je delatnost kojom se 'Euro-ex' bavio i uopšte ne znam šta je u firmi rađeno i koja je bila delatnost. Poznato mi je da je Dragutin Šipka bio direktor 'Krajina osiguranja', ali ne znam u kojem periodu", navedeno je u izjavi Vitazove, a koja je u posjedu "Nezavisnih".

Zapisnik Osnovnog suda u Novom sadu proslijeđen je MUP-u RS i Okružnom privrednom sudu u Banjaluci, koji vodi postupak protiv Šipke.

U "Krajina osiguranju", gdje većinski paket akcija ima Akcijski fond RS, kažu da je falsifikovanje potpisa bivšeg direktora "Euro-exa", samo još jedan od dokaza da su akcije "Krajine" uzete na nezakonit način.

Sa Šipkom ni danas nismo uspjeli stupiti u kontakt, jer se nije javljao na mobilni telefon. On je ranije oslobođen u ovom slučaju, ali novi dokazi koji su prikupljeni mogli bi rezultirati time da Akcijiski fond RS vlasništvo u "Krajina osiguranju" poveća sa 70,4 na 92,6 odsto.

Vezane vijesti:

Bivši direktor akcije »Krajina osiguranja« kupio bez uložene marke

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije