Privreda

Sjednica Ekonomsko-socijalnog savjeta RS prekinuta i prije početka

Sjednica Ekonomsko-socijalnog savjeta RS prekinuta i prije početka
Sjednica Ekonomsko-socijalnog savjeta RS prekinuta i prije početka

BANJALUKA - Sjednica Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske ni danas nije održana zbog nedostatka kvoruma.

Pomoćnik ministra rada i boračko–invalidske zaštite Republike Srpske Mira Vasić rekla je da zbog nedostatka kvoruma nije utvrđen dnevni red sjednice i da ni u njegovom prijedlogu, ni dopuni nije bilo tačke posvećene novom zakonu o radu.

“Zbog toga smo u nastavku neformalno razgovarali o budućoj saradnji sa članovima Ekonomsko-socijalnog savjeta", rekla je Vasićeva.

Ona je dodala da se članu Ekonomsko-socijalnog savjeta iz reda Unije udruženja poslodavaca nije svidio razgovor o utvrđivanju dnevnog reda.

"Došli smo na poziv predsjednika Ekonomsko-socijalnog savjeta s ciljem utvrđivanja načina rada i uključivanja Savjeta u jednu svjetsku asocijaciju i imali smo jednu dopunu dnevnog reda koja se odnosila na kriterijume za izbor miritelja i arbitra", precizirala je Vasićeva.

Ona je rekla da će predstavnici resornog ministarstva i Vlade na razgovore o novom zakonu o radu zvati ostale socijalne partnere.

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić rekla je da nije bilo kvoruma za održavanje sjednice, jer oni koji su je zakazali nisu ni došli u punom kapacitetu.

"Imali smo predsjednika Unije udruženja poslodavaca i nikog više", navela je Mišićeva.

Ona je dodala da na dnevnom redu vanredne sjednice Savjeta nisu bili ni Reformska agenda BiH, niti novi zakon o radu, već sasvim druga pitanja.

"Predsjednik Ekonomsko-socijalnog savjeta sazvao je sjednicu sa ambicijom da neke stvari uredi kako je mislio da treba, ali predstavnici Unije udruženja poslodavaca nisu bili u punom kapacitetu, jer je jedan od njih bio na sjednici, ali je napustio. Oni znaju zašto", rekla je Mišićeva.

Predsjednik Ekonomsko–socijalnog savjeta Dragutin Škrebić rekao je da je kvorum za sjednicu postojao, ali da je poslije otvaranja rasprave o dnevnom redu predstavnik sindikata nekorektnim govorom vrijeđala člana iz reda Unije udruženja poslodavaca, koji je napustio sjednicu.

On je dodao da je u formulisanju dnevnog reda sjednice preskočio tačku koja se odnosi na novi zakon o radu, jer je već u proceduri.

"Ja sam na neki način i prekršio odluke Skupštine Unije udruženja poslodavaca, jer smo rekli da ne želimo više razgovarati ukoliko nema novog zakona o radu", rekao je Škrebić.

On je dodao da pojedini sindikalni odbori i Savez sindikata koji predvodi Ranka Mišić učestvuju u pripremi radne verzije novog zakona o radu.

Zamjenik predsjednika Unije udruženja poslodavaca Saša Trivić rekao je da su predstavnici Unije u interesu socijalnog dijaloga pristali da smanje svoje zahtjeve prema Savjetu, ali da se na početku sjednice, kako je rekao, to pokušalo okrenuti na drugu stranu.

"Sve ono što smo mi, kao predstavnici Unije, ponudili je poništeno i nastavljeno je sa uvredama, tako da se pokazalo da se na taj način ne može stići do socijalnog dijaloga, zbog čega smo prekinuli sjednicu. Dok sam ja predstavnik Unije, sjednice više neće biti", rekao je Trivić.

On je dodao da novi zakon o radu uopšte nije bio tema sastanka, niti je Unija na tome insistirala.

"Smatrali smo da, s obzirom da je novi zakon o radu u proceduri, nema potrebe da se blokira razgovor o imenovanju arbitara", rekao je Trivić.

Prema njegovim riječima, novim zakonom o radu neće biti ugrožena radnička prava, a sva priča o ovom aktu predstavlja pokušaj zaštite određenih dijelova sindikalne organizacije, a ne svih radnika u Republici Srpskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije