Privreda

Sve više ozbiljnih proizvođača mlijeka

Sve više ozbiljnih proizvođača mlijeka
Sve više ozbiljnih proizvođača mlijeka

NOVI GRAD - Na području opštine Novi Grad ima više od 50 ozbiljnih proizvođača mlijeka i sve više se izdvajaju farmeri koji mogu zadovoljiti uslove za isporuku mlijeka, rekao je Milan Brkić, predsjednik Udruženja farmera Novi Grad.

Brkić je na današnjoj skupštini Udruženja farmera Novi Grad podsjetio i na zahtjeve upućene nadležnim institucijama BiH tokom blokada carinskih terminala poljoprivrednika krajem prošle godine.

"Danas smo na skupštinu pozvali i predstavnika 'Mlijekoprodukta' iz Kozarske Dubice, da bi nas upoznao o novinama u vezi sa uzimanjem uzoraka koji će se ubuduće uzimati direktno iz laktofriza", naveo je Brkić, koji je i član Izvršnog odbora republičkog Udruženja mljekara.

On je dodao da ovlašćeni radnik "Mlijekoprodukta" već prisustvuje uzimanju uzoraka mlijeka kod farmera koji imaju laktofrize, a ubuduće će to biti rađeno kod svih proizvođača koji predaju mlijeko.

Samostalni stručni saradnik u opštinskom Odjeljenju za poljoprivredu Bojan Maran rekao je da je, prema podacima Agencije za agrarna plaćanja i objavljene liste sa obračunatom premijom za mlijeko, u oktobru prošle godine sa područja ove opštine otkupljeno više od 350.000 litara mlijeka.

Maran kaže da se, zahvaljujući otkupu mlijeka, ova grana poljoprivrede razvija i donosi poljoprivrednicima redovan mjesečni prihod.

On je istakao i da je posljednih godina vidljiv trend povećanja količine proizvedenog mlijeka po poljoprivrednom gazdinstvu.

Jedan od zaključaka današnje skupštine Udruženja farmera Novi Grad jeste da su farmeri u ovoj opštini, uprkos lošim vremenskim prilikama prošle godine, uglavnom uspjeli prikupiti dovoljno hrane za stoku i da nastoje da se uhvate u koštac sa problemima na koje nailaze.

Skupštini je prisustvovao i opštinski veterinarski inspektor Boško Vujinović koji je farmerima objasnio šta sve moraju ispoštovati da bi zadovoljili uslove za isporuku mlijeka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije