Privreda

Trgovci i automehaničari teško do posla

Trgovci i automehaničari teško do posla
Trgovci i automehaničari teško do posla

UGLJEVIK - Šef Biroa za zapošljavanje Ugljevik Milorad Jugović rekao je danas Srni da na evidenciji ovog biroa nezaposleni svršeni srednjoškolci - ekonomski tehničari, trgovci i automehaničari čine ogroman suficit i da kao srednjoškolski obrazovni kadar teško mogu doći do posla.

On je naveo da je na Birou evidentirano i 250 nezaposlenih sa visokom stručnom spremom, a kao suficitarna zanimanja prednjače diplomirani ekonomisti i oni koji su završili Pedagoški fakultet.

Jugović je istakao da među nezaposlenim visokoobrazovanim licima ima i sedam mastera - šest ekonomista i jedan farmaceut.

On je podsjetio da je tokom jeseni prošle godine vladala "ekspanzija" prijavljivanja na evidenciju ugljevičkog Biroa za zapošljavanje jer su se prijavljivala lica sa drugih područja zbog čekanja posla na RiTE Ugljevik, dok od ove godine nema povećanih prijava sa drugih opština.

"U prošloj godini imamo dobar pokazatelj zaposlenosti, dok na početku ove godine još nemamo podataka. Prošle godine je bilo povećanje zaposlenosti posebno na RiTE Ugljevik, gdje je zaposleno oko 200 lica", rekao je Jugović.

On je dodao i da na Birou u Ugljeviku najstarije evidentirane nezaposlene čini cijela jedna generacija rudarskih tehničara, koja je prije više od 20 godina izašla na tržište rada.

"Oni su i danas na evidenciji nezaposlenih i svakako su najstarija populacija evidentiranih na Birou", rekao je Jugović.

Na evidenciji Biroa za zapošljavanje u Ugljeviku nalazi se 2.602 prijavljena lica od kojih 1.900 aktivno traži posao, dok je 702 lica pasivna radna snaga i posredstvom Zavoda za zapošljavanje ostvaruju svoja prava. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije