Privreda

Turci ulažu u izgradnju 1.000 farmi koza u BiH

Turci ulažu u izgradnju 1.000 farmi koza u BiH
Turci ulažu u izgradnju 1.000 farmi koza u BiH

SARAJEVO - Turska kompanija "Milksa" investiraće u projekat izgradnje hiljadu farmi koza u Bosni i Hercegovini, koji će omogućiti zapošljavanje više od 7.000 ljudi.

Riječ je o projektu "Strateški pristup razvoju stočarstva BiH", koji je predstavljen u Mostaru, u organizaciji Udruženja uzgajivača ovaca i koza "Tor" iz Mostara i investitora projekta, turske firme Milksa.

Prema riječima predsjednika "Tora", Dževada Kovača, farme su predviđene na cijelom području BiH, dok će centri za kozarstvo biti smješteni u Hercegovini, prenosi Fena.

"Oduševljeni smo ovim projektom. Nastojaćemo da farme što prije zažive i da farmeri budu zadovoljni što će imati novu rasu koza koju će isporučiti partneri iz Turske", rekao je Kovač.

Zastupnik turske kompanije, Ajbar Ulucka, naglasio je socijalni i ekonomski značaj tog projekta za BiH, koji se odnosi na uzgoj koza u vidu porodičnog biznisa, po sistemu franšize. Naveo je da će po završetku projekta posao dobiti oko 7.500 ljudi.

Ulucka je istakao da njegova firma želi da sa Savjetom ministara BiH, Razvojnom bankom i fondovima zajednički realizuje projekt, jer, kako je rekao, treba kreditirati farmere na duži rok.

Kompanija Milksa uložila bi oko 300 miliona evra u izgradnju farme, a od Razvojne banke će tražiti da kreditira farmere.

Dodao je da su partneri Milkse vrlo iskusni u uvozu i izvozu mliječnih proizvoda, i u samoj proizvodnji i franšiznom poslovanju, i da im je cilj da BiH bude poznata u tom sektoru u cijelom svijetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije