Privreda

Ulaganja u 2015. više od 200 miliona KM

Ulaganja u 2015. više od 200 miliona KM
Ulaganja u 2015. više od 200 miliona KM

BANJALUKA - U poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Republike Srpske u ovoj godini biće uloženo više od 200 miliona KM, najavio je resorni ministar Stevo Mirjanić.

On je naveo da će u šumarstvo po različitim osnovama biti uloženo oko 15 miliona KM, u vodoprivredu oko 59 miliona KM, dok će u agrar biti uloženo oko 150 miliona KM.

On je, kao posebno važne, istakao projekte navodnjavanja, podizanja višegodišnjih zasada i objekata u zaštićenom prostoru, mehanizacije i opremanja poljoprivrednih gazdinstava, podizanja kapaciteta za preradu i revitalizaciju kapaciteta koji nisu u funkciji, zatim podizanje ribnjaka, formiranje klastera i druge.

Mirjanić je naglasio da će 2015. akcenat biti na stabilizaciji i unapređenju modela finansiranja agrarnih potreba korišćenjem revolving sredstava Investiciono-razvojne banke /IRB/ od oko 25 miliona KM i kreditne linije IRB u iznosu oko 40 miliona KM, kojima će biti podsticani kratkoročni plasmani u poljoprivredi, zatim oko 10 miliona KM donatorskih sredstava međunarodnih finansijskih institucija i sredstva poslovnih banaka, te podsticaji Vlade od 60 miliona KM.

On je dodao da će budžetski izvori finansiranja biti usmjereni prvenstveno u razvoj poljoprivrede, te da će se raditi i na razdvajanju razvojnog od socijalnog aspekta ove oblasti.

Mirjanić je rekao da će biti podržano uvođenje novih tehnologija, bez kojih nema razvoja agrarnog sektora, da će se raditi na uvezivanju interesa primarne proizvodnje i prehrambene industrije, te da će biti uspostavljen funkcionalniji agrarni sistem interesnim i strukovnim uvezivanjem institucija koje rade u oblasti poljoprivrede.

Prema njegovim riječima, već u prvoj polovini godine u planu je donošenje i izmjena 11 zakona, kao što su zakoni o poljoprivredi, o veterinarstvu, o duvanu, o obezbjeđenju i usmjeravanju sredstava za podsticanje razvoja poljoprivrede i sela i drugi.

Resorni ministar je na konferenciji za novinare u Banjaluci podsjetio da je prošle godine ostvarena zadovoljavajuća proizvodnja u odnosu na okolnosti u kojima se odvijala, te da su aktivnosti Ministarstva najvećim dijelom bile usmjerene na saniranje posljedica i utvrđivanju štete od poplava.

"Direktna šteta na agrarni sektor je oko 60 miliona KM, a oko 200 miliona KM je indirektna šteta", napomenuo je Mirjanić.

On je dodao da ukupna vrijednost prošlogodišnje proizvodnje iznosi 1,22 milijarde KM, te da je za 1,34 odsto veća odnosu na 2013.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije