Privreda

Umjesto za biodizel, ulje prosipamo u sudopere

Umjesto za biodizel, ulje prosipamo u sudopere
Umjesto za biodizel, ulje prosipamo u sudopere

BANJALUKA - Nekoliko miliona litara korištenog jestivog ulja u BiH svake godine završi u sudoperima i kanalizaciji, umjesto da se pravilno sakuplja i da se od njega pravi biodizel.

Naime, kada bismo te količine pretvorili u biogorivo, to bi bilo mnogo korisnije i sa ekonomskog i sa ekološkog aspekta.

Međutim, problem je što još ne postoje propisi koji bi regulisali ovu oblast, dok proizvođači biodizela navode i da imaju lošu saradnju s velikim potrošačima jestivog ulja, a to su ponajviše ugostiteljski objekti.

Tako sitniji proizvođači biodizela ne uspijevaju prikupljati dovoljne količine otpadnog ulja, dok su oni veći prinuđeni da to korišteno ulje uvoze čak i iz Amerike. Neki smatraju da bi ovu oblast trebalo urediti na način da potrošači ulja, restorani i domaćinstva, imaju obavezu sakupljanja iskorištenog jestivog ulja i da ga po nekoj prihvatljivoj cijeni prodaju proizvođačima biodizela ili da se uredbom precizira da veliki potrošač ulja ne može kupiti novo ulje dok ne pokaže potvrdu da je iskorišteno predao ovlaštenom licu za prikupljanje.

Miloš Nožinić, šef Zavoda za industrijsko bilje Poljoprivrednog instituta RS, rekao je da je korišteno ulje iz domaćinstava i restorana jedna od važnih sirovina za proizvodnju biodizela.

Kada bismo te količine pretvorili u biogorivo, to bi bilo mnogo korisnije i s ekonomskog i s ekološkog aspekta

"Ako pretpostavimo da u BiH živi oko četiri miliona stanovnika, to znači da je godišnja potrošnja jestivih ulja oko 40 miliona litara", rekao je Nožinić i dodao da najmanje oko 10 odsto tog ulja, ili oko četiri ili pet miliona litara, završava u sudoperima i kanalizaciji, što je tehnički i ekološki problem.

Istakao je da je potrebno bolje organizovati proizvodnju biodizela i naveo loša iskustva Poljoprivrednog instituta RS u sakupljanju tog ulja, jer su saradnju prihvatili u svakom 15. banjalučkom restoranu.

"Primjera radi, bilo bi dobro kada bi se ljudima davale neke eko-boce u koje bi oni sakupljali korišteno ulje", rekao je on i dodao da otkupna cijena tog korištenog ulja ne bi mogla nikako biti visoka.

U Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS rekli su da dosad nisu donosili propis kojim bi bilo regulisano upravljanje otpadnim ili korištenim jestivim uljima. Naveli su da je planom i programom rada Ministarstva za 2013. godinu predviđeno donošenje novog zakona o upravljanju otpadom, s ciljem usklađivanja s evropskim direktivama i zbog regulisanja upravljanja svim kategorijama otpada, pa tako i otpadnim uljima.

"Znači, u narednoj godini će biti stvoren pravni osnov i donijeseni akti koji će tretirati ovo pitanje", rekli su u ovom ministarstvu.

Kad su u pitanju proizvođači, u RS ima nekoliko malih i jedan ozbiljan proizvođač biodizela i to kompanija "System Ecologica" iz Srpca, koja mjesečno proizvode oko 1.000 tona biodizela veoma dobrog kvaliteta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije