Privreda

"Unis" u ambis povlači i IGA

"Unis" u ambis povlači i IGA
"Unis" u ambis povlači i IGA

BANJALUKA - Propast proizvodnje u Fabrici cijevi "Unis" iz Dervente mogla bi sa sobom u ogromne probleme da povuče i Izvozno-kreditnu agenciju (IGA) BiH.

Naime, proizvodnja u ovom nekadašnjem proizvodnom gigantu je praktično stala, zaduženja se iz tog razloga ne mogu izmirivati, a kreditori i garanti trpe velike štete.

Kako su "Nezavisne" ranije objavile, IGA je "Unisu" izdala garanciju za kredit od devet miliona podignut u Banci Srpske, te garanciju za kredit od oko 72 miliona maraka, podignut kod Raiffeisen banke, a koje ovo preduzeće zbog otežanog poslovanja nije u stanju da vraća, pa je Banka Srpske već tužila tu agenciju, ali i državu BiH, kao njenog osnivača.

Kada se sve to sabere, IGA je za ovo derventsko preduzeće, samo kod ove dvije banke, izdala garancije koje premašuju 80 miliona maraka. Iz tog razloga, prijeti realna opasnost da bi IGA mogla da ostane bez kompletnog kapitala, koji iznosi oko 52 miliona maraka, zbog preuzetog rizika za "Unis", koji je u većinskom vlasništvu kompanije "Balkan Steel".

Posebno je indikativno da su "Unisu", po osnovu ova dva kredita, od strane IGA izdate garancije u iznosu većem od 80 miliona KM, iako je zakonski propisano da ta agencija može dati garanciju samo do visine kapitala.

Na sve to u IGA ne dramatizuju situaciju, nego kažu da je krajem marta održan sastanak s kreditorima "Unisa", koji su tražili izradu biznis plana od strane jedne od velikih revizorskih kuća, na osnovu kojeg bi se izradio plan restrukturiranja duga i počeo proces proizvodnje u "Unisu".

Kako su kazali, očekuje se da se biznis plan prezentuje kreditorima naredne sedmice, te da se na osnovu toga pristupi pregovorima s kreditorima.

Što se tiče pokrenute tužbe Banke Srpske protiv ove agencije, kažu da su o tome saznali iz medija. Preciziraju da je garancija prema Balkan Investment banci izdata u februaru 2011. godine za kredit u iznosu od devet miliona KM, s rokom dospijeća 2016. godine.

Objašnjavaju da je kao kolateral "Unis" dao banci hipoteku nad Lukom Šamac, u kojoj je kao i u "Unisu" većinski vlasnik "Balkan Steel", a da je IGA garancija bila zamjenski kolateral do uspostave hipoteke.

Međutim, kako tvrde u Banci Srpske, hipoteka u ovom slučaju nikada nije mogla biti upisana na banku, jer nije bilo pravnog osnova za uspostavljanje hipoteke, pa sav teret opet pada na Izvozno-kreditnu agenciju BiH.

Inače, "Unis" je navodno u završnoj fazi pregovora za refinansiranje dugovanja, i planiraju zaduženje od 150 miliona evra, kako bi izmirili dugovanja, pa su s tim u vezi na sjednici Skupštine akcionara preduzeća u februaru ove godine usvojili odluku o raspolaganju imovinom velike vrijednosti. Međutim, nadležni sud u Doboju je odgovarajući na pritužbu "Polara infest fonda", jednog od akcionara "Unisa", 15. aprila tu odluku proglasio ništavnom, a razlog je opet neriješena situacija u vezi sa zemljištem. To svakako dovodi u pitanje uopšte mogućenost planiranog zaduženja ove firme.

"Nezavisne" su pokušale i da dođu do izvještaja o poslovanju IGA za 2013. godinu, koji bi trebalo da razmatraju Komisija Predstavničkog doma parlamenta BiH i Savjet ministara BiH, ali nismo uspjeli u tome.

Naime, kako nam je rekao Borislav Bojić, predsjedavajući Komisije za spoljnu trgovinu i carine u Predstavničkom domu parlamenta BiH, taj izvještaj je skinut sa dnevnog reda sjednice, jer su u Komisiji ocijenili da je nepotpun. On je objasnio da je problematično što u izvještaj nije uvrštena konačna odluka revizora o Fabrici cijevi "Unis" Derventa.

"Njihova zakonska obaveza je da nam dostave izvještaj međunarodnog revizora i ukoliko toga nema, izvještaj se u skladu sa zakonom ne može usvajati. Tako da smo predložili da se to skine sa dnevnog reda, da se ne razmatra dok se ne dobije taj izvještaj međunarodne službe za reviziju", kazao je Bojić.

Do zaključenja ovog broja "Nezavisnih", nismo uspjeli stupiti u kontakt s menadžmentom Fabrike cijevi "Unis" iz Dervente, jer se niko nije javljao na telefon u toj firmi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije