Privreda

Veća proizvodnja i nova radna mjesta

Veća proizvodnja i nova radna mjesta
Veća proizvodnja i nova radna mjesta

BANJALUKA - Radnici, uprava, saradnici i gosti banjalučke fabrike obuće "Bema" danas su svečano proslavili deset godina rada i postojanja kolektiva u kojem je zaposleno 1.350 radnika.

Marinko Umičević, tehnički direktor ove fabrike, kazao je juče kako "Bemu" u narednom periodu očekuju veliki izazovi, ali da i pored toga očekuje da će nadmašiti proizvodnju iz prethodne godine, čime će biti otvorena nova radna mjesta.

Podsjetio je kako fabrika državi po pitanju obaveza ne duguje nijednu marku, a za jedan od ciljeva u narednom periodu ima povećanje plate zaposlenima i uvođenje još jedne radne smjene.

"U prošloj godini ostvarili smo 14 miliona KM izvoza, što je 10 odsto budžeta grada Banjaluke i što nije malo za šiveću iglu, a ove godine se nadam da ćemo to premašiti. Pobijedili smo i na tenderu za cipele koje ćemo praviti našoj policiji, što smatram da je dobro, jer će novac ostati ovdje, a neće ići u Kinu ili Rusiju", kazao je Umičević.

Posebno priznanje od "Beme" dobili su Milorad Dodik, predsjednik RS, i Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS, koji su poručili kako će u narednom periodu učiniti sve da se u ovoj fabrici otvore nova radna mjesta.

"Činjenica da ovdje radi oko 1.300 radnika i da je to veći broj nego što je bio prije rata u Fabrici obuće 'Bosna', govori o samom uspjehu ovog pogona i o naporima koje čine svi radnici sa upravom i vlasnicima. Ovdje je izvršena uspiješna tranzicija i ovo predstavlja dokaz da je moguće biti uspješan u teškim uslovima", kazao je Milorad Dodik, predsjednik RS.

Kazao je kako se traže rješenja za povećanje proizvodnje i zapošljavanje novih 500 radnika, u šta bi, kako je rekao, novac trebalo da uloži, kako sama fabrika, tako i Republika.

Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS, kazala je da je "Bema" uspješan kolektiv i privredni subjekat koji, kako državi tako i radnicima izmiruje sve obaveze.

"Ići ćemo u projekat realizacije podsticaja kako bi se u ovoj fabrici zaposlilo nekoliko stotina novih radnika", kazala je ona.

Veselu atmosferu juče je upotpunio i proslavljeni pjevač narodne muzike Miroslav Ilić, kojem su se radnice "Beme" posebno obradovale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije