Privreda

Vještica novi direktor "Kosmosa"

Vještica novi direktor "Kosmosa"
Vještica novi direktor "Kosmosa"

BANJALUKA - Nadzorni odbor Privrednog društva "Kosmos" Banjaluka danas je imenovao Dušana Vješticu za vršioca dužnosti direktora ovog preduzeća, umjesto dosadašnjeg direktora Dragana Ilića.

Vještica, koji je imenovan na period od 90 dana kako bi sagledao ukupno stanje u preduzeću, i dalje će obavljati dužnost direktora Javnog preduzeća "Nikola Tesla".

Promjena u rukovodstvu ovog posrnulog banjalučkog preduzeća i nekadašnjeg giganta namjenske industrije RS, naišla je i na odobravanje predstavnika Štrajkačkog odbora, a upravo smjena Ilića je bio i jedan od uslova za prekidanje višemjesečnog štrajka u ovom preduzeću.

Vještica je danas rekao da je imenovan na tri mjeseca, kako bi sagledao postojeće stanje, vidio postojeće ugovore i pokušao pojačati prihodovnu stranu.

"Vidjećemo šta iz prethodnog perioda treba da restituišemo u preduzeću, da krenemo sa zdravih osnova i nakon tri mjeseca ćemo vidjeti ostajem li direktor u 'Kosmosu' s prijedlogom rješenja za prevazilaženje postojećeg stanja", rekao je on.

Iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS potvrdili su informaciju o imenovanju novog vršioca dužnosti direktora "Kosmosa" i naveli da je u toku jučerašnjeg dana Dušan Vještica, novi vršilac dužnosti direktora, i Željko Nikolić, predsjednik Štrajkačkog odbora, trebalo da potpišu sporazum o obustavi štrajka, u kom je bio dio radnika "Kosmosa".

"Kao što je ranije više puta isticano, opredjeljenje i cilj resornog ministarstva i Vlade RS je da se sačuvaju svi zaključeni poslovni ugovori kojima se garantuje opstanak ovog subjekta, kao i da se iznađu nove poslovne mogućnosti i novi ugovori", kazali su iz resornog ministarstva.

Prema njihovim riječima, na novom direktoru je da, u narednom periodu, shodno prijedlozima Radne grupe i hodogramu predloženih aktivnosti, ubrzano radi na normalizaciji procesa rada u Privrednom društvu "Kosmos" Banjaluka i ispunjenju postavljenog cilja.

Željko Nikolić, predsjednik Sindikalne organizacije radnika "Kosmosa" u štrajku, rekao je da će o problemima njihovog preduzeća razgovarati s novim rukovodstvom u narednom periodu, budući da čovjek koji dođe za jedan dan ne može da riješi sve probleme.

Dragan Ilić, sada već bivši direktor "Kosmosa", rekao je danas da su imali sastanak u resornom ministarstvu i zaključili da je najbolje da na čelo firme dođe neko sa strane, sagleda situaciju bez predrasuda i da predloži rješenje za firmu.

"Imenovan je novi vršilac dužnosti, na 90 dana, da sagleda realno stanje. Svi smo ovdje dugo godina, imamo nekakvu prošlost koja je takva kakva jeste i vrlo teško je donijeti ono što se mora donijeti", rekao je Ilić i dodao da je poslije takvog dogovora podnio ostavku. Ilić, koji je rekao da i dalje ostaje u "Kosmosu", naveo je da je sada na novoj upravi da sagleda situaciju i predloži način kako će se izaći iz svega ovoga.

Podsjećamo, dio radnika banjalučkog "Kosmosa" stupio je u generalni štrajk 22. decembra prošle godine, jer im Uprava nije isplatila više od deset plata i doprinose u posljednjih nekoliko godina.

Oni su od početka štrajka devet puta izašli na ulice Banjaluke, tražeći na taj način od nadležnih da riješe njihove zahtjeve, a to je smjena rukovodstva i isplata zaostalih plata, te uplata doprinosa.

U međuvremenu, zbog anonimnih prijava, inspektori Kriminalističke policije Centra javne bezbjednosti Banjaluka izuzeli su određenu dokumentaciju iz "Kosmosa" kako bi izvršili provjere.

Prema nezvaničnim informacijama, istražioci se interesuju za ugovore milionske vrijednosti sklopljene u inostranstvu i transfere novca u posljednjih nekoliko godina. Naime, "Kosmos" je sklapao vrijedne ugovore u inostranstvu, ali novac nije stigao u RS, što su u Upravi preduzeća pravdali tehničkim problemima, dok su neki od radnika upozoravali na malverzacije.

Kraj protestne šetnje

Dio radnika "Kosmosa" danas u podne je održao protestnu šetnju, a krenuli su od kapije "Kosmosa" do Trga Krajine u Banjaluci, gdje su ovaj put i završili šetnju, jer, kako kažu, obećano im je da će njihovi problemi biti riješeni.

Željko Nikolić, predsjednik Sindikalne organizacije radnika "Kosmosa" u štrajku, rekao je da završavaju protestnu šetnju i pokazuju da su za dogovor i saradnju, te da vjeruju Vladi RS.

"Ali ako nas ponovo izigraju, mi ćemo opet doći, najvjerovatnije u utorak, kada ćemo stati pred Vladu RS i pokazati javnosti da su nas izvarali", poručio je Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije