Privreda

Vlada spremna da rješava probleme u "Famosu"

SARAJEVO - Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da su resorno ministarstvo i Vlada Srpske na usluzi u vezi sa rješavanjem problema Fabrike "Famos" u Istočnom Sarajevu.

"Njihov menadžment pregovara sa bankama da podigne kredit i da završe poslove za koje imaju ugovorene aranžmane da bi ih naplatili. Ušli smo zajedno u priču kako da se pomogne u traženju partnera i otvaranju tržišta", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Sarajevu.

Ona je naglasila da je Vlada Srpske računala na ove probleme koji će biti riješeni uz podršku dvije ili tri banke.

Cvijanović: Smanjena stopa nezaposlenosti za 2,7 odsto

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je Vlada Srpske putem određenih intervencija i programa za zapošljavanje, odnosno akcionog plana za zapošljavanje, smanjila stopu nezaposlenosti za 2,7 odsto.

"Čitav niz godina nakon rata imate situaciju da je veći broj penzionera od broja zaposlenih i neka druga statistika nam ne ide na ruku, ali borimo se. Sada, nakon što su se desile poplave, bio je težak period mjesec i po dana, ali statistika se popravlja", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Sarajevu.

Ona se nada da će do kraja godine Vlada Srpske uspjeti da stvari u tom smislu podigne na veći nivo, te da se postigne veći nivo zaposlenosti.

"To ostaje problem koji treba rješavati čitav niz godina i to traži sistemska rješenja. Mjesečno više od sedam miliona KM se izdvaja da bi se platile penzije penzionerima koji su stekli to pravo u Federaciji i njih je sada 23.000, što bi, da nije takva situacija, predstavljalo uštede u Zavodu za penziono-invalidsko osiguranje", naglasila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije