Privreda

Za nova radna mjesta 14 miliona KM

Za nova radna mjesta 14 miliona KM
Za nova radna mjesta 14 miliona KM

BANJALUKA - Akcionim planom za 2015. godinu koji bi uskoro trebalo da bude usvojen, za projekte zapošljavanja predviđeno je više od 14 miliona maraka.

Ovo je potvrdio Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, koji je naveo da je Zavod za zapošljavanje RS 2013. i 2014. godine na ime ovih projekata imao na raspolaganju oko 22 miliona KM i da je u okviru toga zaposleno oko 6.000 ljudi.

"Prema podacima Zavodu za zapošljavanje, u decembru prošle godine broj nezaposlenih iznosio je 142.675 ljudi, a godinu ranije 149.284, što znači da je broj nezaposlenih smanjen za 6.609 i to je rezultat tih projekata", kazao je Savanović.

Govoreći o projektima, Savanović je naveo da nije siguran da li će ove godine biti projekat zapošljavanja pripravnika.

"Projekat zapošljavanja pripravnika će vjerovatno biti iako još nismo sto odsto sigurni, s obzirom na to da imamo tu mnogo pritisaka, jer borci traže da se subvencioniše projekat zapošljavanja djece palih boraca i za njih smo već odvojili milion maraka, zatim subvencionisanje zapošljavanja i samozapošljavanja ratnih vojnih invalida je planirano sa 1,5 miliona KM, a ja vjerujem da će ići i projekat zapošljavanja pripravnika", pojasnio je on.

Istakao je da dobar dio ljudi koji budu obuhvaćeni tim projektom ostane zaposlen i nakon završetka projekata, čak oko 60 odsto njih ostane u radnom odnosu, što je dosta dobar procenat.

"U narednom periodu naše opredjeljenje će biti da idemo s tim projektima u realni sektor, gdje se razvija proizvodnja i stvara dobit, a to je u RS šumarstvo, poljoprivreda, hidroenergetika, tekstilna i kožarska industrija", kazao je Savanović.

Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti RS, kazao je da bi trebalo povećati sredstva za ovu namjenu, da sve djelatnosti imaju jednak pristup sredstvima i projektima, jer, na primjer, trgovina tu uopšte nije zastupljenja.

On je naveo da je potrebno pojačati i kontrolu tih sredstava, jer se dešava da jedni te isti dobijaju sredstva po nekoliko puta.

U Privrednoj komori RS smatraju kako su u teškim uslovima poslovanja svaka dodatna sredstva za zapošljavanje dobrodošla, ali da ona ne smiju završiti u javnom sektoru.

"Samom Ekonomskom politikom RS za 2015. godinu definisano je da se teži povećanju broja zaposlenih i zato je potrebno da sredstva za zapošljavanje budu na istom nivou kao i prošle godine, dok smanjenje tih sredstava nije prihvatljivo", kaže Vladimir Blagojević, portparol Komore.

Kako je rekao, pojedini privrednici se do sada nisu opredjeljivali da uzmu ta sredstva jer su za novac koji dobiju morali da zadrže radnika određeno vrijeme, bez obzira na činjenicu da postoji opasnost od smanjenja obima posla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije