Privreda

Zapošljavali mimo planova i kriterijuma

Zapošljavali mimo planova i kriterijuma
Zapošljavali mimo planova i kriterijuma

BANJALUKA - Zapošljavanje kadrova u javnoj upravi RS vršeno je mimo planova, bez jasno preciziranih kriterijuma i u mnogo slučajeva na netransparentan način, pokazala je revizija učinka zapošljavanja u javnoj upravi za period 2011 - 2013, a koju je sprovela Glavna služba za reviziju RS.

"Postupci zapošljavanja u javnoj upravi nisu sprovođeni pravovremeno, transparentno i na osnovu usaglašenih kriterijuma za izbor najboljeg kandidata", stoji u izvještaju.

Takođe, ova revizija je pokazala da na javnim konkursima koje raspiše neki organ javne uprave uglavnom budu primljeni oni koji na tom radnom mjestu već rade na određeno vrijeme, te da kandidati zbog toga u velikom procentu i odustaju od konkurisanja na posao.

"Pored troškova koje imaju, razloge zbog kojih kandidati odustaju od intervjua treba tražiti u činjenici da su svjesni da imaju male šanse da budu primljeni. Ovome mnogo doprinosi činjenica da često na konkursima budu izabrani kandidati koji već rade na određeno vrijeme na konkretnom radnom mjestu za koje je raspisan konkurs, a o čemu i mediji govore tokom trajanja samog konkursa", navode revizori.

Kako revizori navode, često upravo iskustvo na tom radnom mjestu bude i presudno za izbor kandidata, a što u pravilu nije naznačeno kao bitan uslov ili kriterijum za zapošljavanje.

Primjedaba su imali i na rad komisije za izbor kandidata, gdje navode kako su članovi komisije isti za različita radna mjesta na kojima se obavljaju različiti poslovi, te kako je veliki uticaj na izbor imalo njihovo subjektivno vrednovanje.

Osvrnuli su se i na strategije razvoja i zapošljavanja kadrova, u kojima nisu uspjeli pronaći planove za naredni period kada su ova radna mjesta u pitanju.

Inače, u izvještaju su navedeni i podaci o kretanju broja zaposlenih u RS u periodu od 2011. do 2013. godine, koji ukazuju da je broj zaposlenih u javnoj upravi u porastu od šest odsto u odnosu na početak 2011. godine, a da je ukupan broj zaposlenih u RS istovremeno u padu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije