Privreda

Zemlje BRIKS-a ostvaruju četvrtinu svjetskog BDP-a

Zemlje BRIKS-a ostvaruju četvrtinu svjetskog BDP-a
Zemlje BRIKS-a ostvaruju četvrtinu svjetskog BDP-a

PRETORIJA - Ukupan bruto domaći proizvod (BDP) privreda sa dinamičnim razvojem poznate pod grupnim nazivom BRIKS se procjenjuje na 13,7 biliona (hiljada milijardi) dolara, što je otprilike jednako četvrtini svjetskog BDP-a, izjavila je danas južnoafrička ministarka za međunarodne odnose i saradnju, Maite Nkoana-Mašabane.

Ona je dodala da su članice grupe BRIKS: Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika, koje čine 43 odsto ukupne svjetske populacije, učestvovale u globalnom toku direktne strane pomoći u 2012. godini sa oko 11 odsto, a u svjetskoj trgovini sa 17 odsto, prenijela je agencija Itar-Tas.

Ministarka je prošle sedmice posjetila Moskvu kako bi o problemima zemalja grupe BRIKS razgovarala sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovim i ministrom za prirodne resurse Sergejem Donskojim.

Donskoj je naveo da je spoljnotrgovinska razmjena između Rusije i Južnoafričke Republike ove godine udvostručena na blizu 700 miliona dolara.

"Nadamo se da će do kraja godine obim spoljnotrgovinske razmijene između dvije zemlje dostići iznos od jedne milijarde dolara. Ipak, to je i dalje suviše mali iznos u odnosu na potencijale tih privreda", istakao je Donskoj.

Južnoafrička Republika će u martu sljedeće godine biti domaćin Petog samita lidera BRIKS-a u gradu Durbanu, na temu "BRIKS i Afrika - partnerstvo za razvoj, integraciju i industrijalizaciju".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije