Tržište

Banke preuzimaju trošak socijalno ugroženih?

Banke preuzimaju trošak socijalno ugroženih?
Banke preuzimaju trošak socijalno ugroženih?

ZAGREB - Ministar finansija Hrvatske Boris Lalovac, poslovne banke i Hrvatska narodna banka /HNB/ postigli su načelan dogovor na kojem će raditi radna grupa za izradu dugoročnog rješenja za problem dužnika u švajcarskim francima.

Radnu grupu, koju će činiti predstavnici HNB-a, poslovnih banaka i ministarstava finansija, građevine i socijalne zaštite, trebalo  bi da bude formirana narednih dana, a konačno rješenje problema biće prezentovano premijeru Hrvatske Zoranu Milanoviću.

Posljednji dogovori su pokazali da su banke spremne preuzeti veći trošak samo kod socijalno ugroženih građana, ali ne i otpis duga bolje stojećim korisnicima kredita, pogotovo ako su se zaduživali za luksuzne potrebe ili investicione aktivnosti, javili su hrvatski mediji.

Rješenje bi moglo ići u tri smjera - dio kredita u "švajcarcima" bi bio konvertovan u evre, što znači da nakon "prebijanja" troška klijent može nastaviti otplaćivati kredit u evrima po kamatnoj stopi koja vrijedi za evrodužnike.

Za dio dužnika koji su u maloj težoj situaciji, u ponudi bi bio i takozvani "balon", što znači da bi se zamrznuo kurs za anuitete na određeni period, a razlika bi se uplaćivala u poseban fond. 

Opcija "balona" bila bi ponuđena i korisnicima kredita u evrima koji, takođe, imaju teškoće s otplatom. 

Na kraju, oni koji ni to ne mogu, vratili bi stan banci i uzeli ga u zakup, uz mogućnost prve kupovine  /ako je riječ o stambenom kreditu/.

Doprinos u rješavanju problema država bi mogla dati kroz određene poreske olakšice bankama, ali i sufinansiranje zakupa građanima lošijeg imovinskog stanja. 

Stanovi koji ostanu bankama u vlasništvu trebali bi biti preusmjereni u određene fondove za nekretnine koji će njima upravljati. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije