Tržište

Cijene nafte pale ispod 100 dolara

Cijene nafte pale ispod 100 dolara
Cijene nafte pale ispod 100 dolara

LONDON - Cijene nafte pale su danas na međunarodnim tržištima ispod nivoa od 100 dolara, prvi put u 14 mjeseci, pritisnute razočaravajućim kineskim i američkim podacima koji su potpirili strah od slabog privrednog rasta u dva najveća svjetska potrošača.

Na londonskom tržištu su cijene nafte tokom prijepodneva pale 1,06 dolara u odnosu na zatvaranje na kraju prošle sedmice, na 99,76 dolara, da bi se naknadno stabilizovale na 99,95 dolara. Na američkom tržištu se barelom trgovalo po 60 centi nižoj cijeni, od 93,29 dolara, piše SEEbiz.

Na početku nove sedmice tržišta je zabrinuo pad kineskog uvoza u avgustu, za 2,4 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Time se smanjio drugi mjesec zaredom, razotkrivajući ozbiljno posrtanje domaće potražnje, na koje se nadovezuje i slabost na tržištu nekretnina.

Strahuje se da će ta dva faktora predstavljati sve veći teret za drugu svjetsku privredu u narednom razdoblju.

"Kineski podaci, posebno razočaravajući rezultati u stavci uvoza, signaliziraju da je privreda i dalje prilično slaba", primjećuje Viktor Šum iz savjetodavne kuće "Purvin & Gertz".

Razočaranje iz Kine nadovezalo se na prošlonedjeljne razočaravajuće podatke s američkog tržišta rada, koji su pokazali slabiji tempo zapošljavanja u prošlom mjesecu. Ministarstvo rada je objavilo da su američki poslodavci u avgustu otvorili samo 142.000 novih radnih mjesta, manje od prosjeka u proteklim mjesecima.

Dvije najveće svjetske privrede tako pokazuju naznake posustajanja, što naglašava moguće probleme na strani potražnje za naftom, i to u kontekstu obilne ponude.

Pad cijena nafte ispod nivoa od 100 dolara mogao bi prisiliti neke proizvođače da smanje proizvodnju, iako je njihov manevarski prostor sužen, napominju pojedini analitičari, budući da bi se Saudijska Arabija mogla suprotstaviti toj opciji bude li ona značila smanjenje njezinog tržišnog udjela.

U Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC) još ne vide razloge za zabrinutost.

"Pad cijena privremena je pojava. Cijene se još uvijek kreću u prihvatljivom rasponu. Sada se bližimo zimi pa će vjerovatno porasti", kazao je neimenovani izaslanik jedne zemlje iz regije Perzijskog zaljeva pri OPEC-u.

Odvojeno je OPEC na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena barela njegove nafte u petak iznosila 98,36 dolara, što znači da je bila 77 centi niža nego prethodnog dana trgovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije