Tržište

Davidi: Nema ustupaka za BiH za izvoz mlijeka

Davidi: Nema ustupaka za BiH za izvoz mlijeka
Davidi: Nema ustupaka za BiH za izvoz mlijeka

SARAJEVO - Nema ustupaka za BiH kada je u pitanju ispunjavanje uslova za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda, te namirnica životinjskog porijeka.

Ovo je danas novinarima u Sarajevu rekao Renco Davidi, otpravnik poslova Delegacije EU u BiH.

On je naglasio da je EU spremna i otvorena za trgovinu sa svima, posebno sa BiH, te da je trgovina uvijek bila važan faktor u pogledu ekonomskog razvoja EU.

Dodaje da je BiH dato dovoljno vremena da zadovolji evropske standarde, te da problem izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda u zemlje EU nije jedini problem BiH.

Izrazio je nadu da će u narednoj godini BiH ispuniti šest uslova koje je pred nju postavila Kancelarija za hranu i veterinarstvo iz Dablina.

Napominjući da su nešto blaže mjere za izvoz iz BiH u zemlje CEFTA i druge zemlje koje nisu u EU, u Srbiju na primjer, Davidi je takođe kazao da će od januara 2015. iste te mjere važiti i za unutrašnje bosanskohercegovačko tržište.

On je upozorio i na nisku kontrolu mlijeka na domaćem tržištu.

"U poređenju s kriterijima koje BiH treba dostići za izvoz mlijeka u EU, te s onim za izvoz u zemlje CEFTA, kriteriji na njenom unutrašnjem tržištu su najniži i gledajući iz tog ugla, mlijeko u prodavnicama najnekvalitetnije", pojasnio je Davidi.

Objasnio je da će novom odlukom Vijeća ministara BiH od januara 2015. godine domaći proizvođači mlijeka morati pooštriti kontrole na domaćem tržištu, te da će to iziskivati dodatne troškove.

Rekao je da EU, ne samo da je upozoravala odgovorne u BiH na obavezu prilagođavanja visokim evropskim standardima, već je i novčano nastojala pomoći taj proces.

Prema Davidijevim riječima, za osam godina proslijedila je grant od 19 miliona evra, od čega tri miliona za tehničku pomoć i sigurnost hrane, fitosanitarne mjere i veterinarstvo, potom 1,5 miliona za laboratorijsku opremu, šest miliona za kontrolu bolesti životinja, 2,5 miliona za sistem kontrole kretanja životinja (ušne markice) i šest miliona evra za granični prelaz Bijača radi fitosanitarne inspekcije.

BiH trenutno izvozi u EU ribu, med i šećer. Očekuje se da će iduće godine i krompir biti u grupi proizvoda koji se mogu izvoziti na EU tržište, zahtjevno po propisanim higijenskim i drugim standardima, ali čiji je osnovni cilj, prema Davidijevim riječima, zaštita zdravlja potrošača.

Davidi je objasnio da je dugo vremena pokušavano dogovoriti s vlastima u BiH da se formira ministarstvo poljoprivrede na državnom nivou, ali da za to nikad nije bilo sluha.

Međutim, upozorio je da će BiH na kraju, ako želi da izvozi mlijeko, mliječne proizvode i proizvode životinjskog porijekla u EU, morati napraviti neki jedinstveni fond ili instituciju koja će biti odgovorna za sve što se dešava u tom sektoru.

Kazao je da je EU prestala da insistira na osnivanju ministarstva poljoprivrede na državnom nivou, jer je mnogo godina razgovarano o tome, ali jednostavno nije bilo volje da se to pitanje riješi.

"Stoga treba vidjeti kako na ovim pitanjima raditi bez ministarstva poljoprivrede. Kada dođemo do naprednije faze pregovora kako ćemo nalaziti rješenja za određene probleme?! Tu je činjenica da neki od strukturalnih fondova i fondova za podršku poljoprivredi iziskuju postojanje jednog organa preko koga će ići plaćanja. Kako će se taj organ uspostaviti, to je vaš problem, ali tu nema popuštanja. Čak i neke superdecentralizovane zemlje poput Njemačke imaju jedinstven organ koji je nadležan za isplate tih subvencija. Ne znam kada će se taj problem riješiti, ali će se morati riješiti i to u skladu s pravilima EU. Neće biti odobren nikakav izuzetak za BiH", poručio je još jednom Davidi.

Sa druge strane, već danima traju protesti mljekara iz BiH, koji su ogorčeni zbog nemogućnosti da izvoze, ali i teške situacije na domaćem tržištu, gdje firme iz EU i okruženja svoje proizvode nude po dosta nižim cijenama.

Stoga je Udruženje mljekara iz RS za naredni petak najavilo proteste ispred zgrade zajedničkih institucija BiH u Sarajevu.

Komentarišući stav Delegacije EU u BiH o uslovima za izvoz mlijeka u zemlje EU, Mehmed Nikšić, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka u FBiH, rekao je juče da se od predstavnika EU ne može ništa drugo ni očekivati, jer je sasvim logično da oni brane svoje stavove i uvijek kritikuju.

"Mi znamo da imamo problem u BiH, s našom izvršnom i zakonodavnom vlasti, i mi ne tražimo nikakvu milostinju, već da se samo sjedne za sto i da se objektivno razgovara o svim problemima, te da na kraju dobijemo isto što ima EU prema BiH", kazao je Nikšić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije