Tržište

Drastičan pad prihoda u RS

Drastičan pad prihoda u RS
Drastičan pad prihoda u RS

BANJALUKA - U Republici Srpskoj je u drugoj polovini ovog mjeseca zabilježen pad javnih prihoda za 80 odsto, a sve zbog štete koju su u poplavama pretrpjeli privredni subjekti.

Međutim, prognoze ekonomskih stručnjaka za naredni period nisu uopšte ohrabrujuće i pokazuju da će taj trend pada javnih prihoda, nažalost, biti nastavljen što bi moglo izazvati i druge posljedice. Sve to je, kažu, upozorenje nadležnim institucijama i pokazuje koliko smo malo radili na jačanju realnog sektora.

Željka Cvijanović, premijer RS, rekla je da se od privrednih subjekata koji su stradali u poplavama ne može očekivati da izvršavaju predviđene obaveze.

"Teška je situacija kada je riječ o privredi i ne možemo u budžetu ništa očekivati od privrednih subjekata stradalih u poplavama. Oni neće moći da izvršavaju predviđene obaveze i zbog toga moramo da im pomognemo", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da ima mjesta gdje je apsolutno nemoguće očekivati da u dogledno vrijeme bude aktiviran neki privredni subjekat, dok ima područja gdje će, uz podršku Vlade RS, privredni subjekti moći veoma brzo da profunkcionišu.

"Uvodićemo neke različite modele intervencija da bismo prebrodili period od dva-tri mjeseca, nakon čega bi situacija trebalo da bude stabilnija. Moraćemo da reorganizujemo naš aktuelni plan za zapošljavanje da bismo obezbijedili dodatno zapošljavanje", dodala je ona.

Naglasila je da se još ažuriraju podaci o radnicima koji su zbog poplava ostali bez posla.

"Na osnovu podataka kreiraćemo program mjera za te radnike, a nacrt programa ćemo imati sutra (srijeda)", dodala je Cvijanovićeva. 

Predrag Duduković, ekonomski analitičar, rekao je da se može očekivati da će se taj trend pada javnih prihoda u RS, nažalost, nastaviti s obzirom na to da firme koje su posljednjim poplavama uništene i u narednom periodu neće moći da izmiruju sve obaveze, odnosno da ostvaruju promet.

"S obzirom na to da će promet biti smanjen ili nikakav, doći će do smanjenja prihoda od PDV-a, a s obzirom na to da firme pogođene poplavama ne rade, vjerovatno će doći do otpuštanja radnika u tim preduzećima, pa iz tog razloga neće biti plaćeni porezi i doprinosi na plate", smatra Duduković.

On je rekao da može doći i do narušavanja isplata plata, penzija, a u najboljem slučaju samo do kašnjenja tih isplata.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, rekao je da su vremenske nepogode značajno poremetile cikluse i poslovne aktivnosti privrednih subjekata.

"Nažalost, došli smo u situaciju koja je očigledno pokazala koliko smo ranjivi. Činjenica je da je pad poreskih prihoda značajan i pokazuje koliko malo smo posvetili pažnje realnom sektoru i koliko praktično zavisimo od relativno značajnog prisustva poljoprivrede i nešto kompanija, koje su potopljene", smatra Pavlović. Prema njegovim riječima, mi nemamo sistem stimulisanja i podrške zapošljavanju i proizvodnji pa dolazimo u poziciju da praktično osnov punjenja budžeta bude PDV, a on opada onda kada su situacije kao što su bile ove katastrofalne poplave, kao i direktni porezi od kompanija, jer je praktično u takvim situacijama zadnja stvar platiti porez.

"Ovo je veoma dobro upozorenje za sve institucije, od Vlade, preko ministarstava, pa do lokalnih zajednica, da je stabilnost ekonomskog sistema ugrožena poplavama samo pokazala koliko smo malo radili na realnom sektoru, koji bi morao biti nosilac privrednog razvoja", kazao je on.

Zora Vidović, direktor Poreske uprave RS, rekla je juče da je u drugoj polovini maja u RS zabilježen pad javnih prihoda za 80 odsto, zbog štete koju su u poplavama pretrpjeli privredni subjekti, napominjući da su u prvoj polovini maja prihodi bili redovni.

"Ovo što nam se dogodilo zbog elementarnih nepogoda u ubiranju prihoda je zaista katastrofalno", rekla je Vidovićeva. Ona je istakla da bi ove sedmice o problemu ubiranja javnih prihoda trebalo da razgovara sa Zoranom Tegeltijom, ministrom finansija RS.

"Ministarstvo finansija je zaduženo za poresku politiku i donošenje zakona. Što oni budu propisali - mi ćemo poštovati", dodala je Vidovićeva. Ona je naglasila da zaposleni u Poreskoj upravi RS sagledavaju stanje na poplavljenim područjima i da bi u narednim danima mogao biti poznat tačan broj privrednih subjekata koji ne mogu plaćati poreze i doprinose.

"Sigurno je da će biti preduzeti neophodni koraci da bi se pomoglo privrednim subjektima koji su pretrpjeli štetu u poplavama", rekla je ona.

Podsjećamo da je Milorad Dodik, predsjednik RS, rekao u ponedjeljak da u RS, nakon katastrofalnih poplava, neće biti smanjenja plata i penzija, već da jedino može doći do kašnjenja u isplati. On je naglasio da je vlast RS svjesna da bi eventualno smanjenje plata i penzija u ovakvoj situaciji bilo težak udarac na standard ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije