Tržište

Gdje je najjeftinije kupovati tehničke uređaje, a gdje odjeću?

Gdje je najjeftinije kupovati tehničke uređaje, a gdje odjeću?
Gdje je najjeftinije kupovati tehničke uređaje, a gdje odjeću?

Brojni hrvatski građani krpaju svoje kućne proračune odlazeći u kupovinu namirnica u susjedne zemlje koje nisu u Evropskoj uniji - Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.

Sada je članstvo u EU-u donijelo i mogućnosti povoljne kupovine nekih proizvoda u starijim zemljama članicama.

Tako je, prema podacima Eurostata – evropske statističke kancelarije, najjeftinije kupovati tehničke, primjerice laptope i televizore, kamere, printere i slično – u Češkoj i Poljskoj, dok su alkohol i duvan, kao i prehrana u restoranima te boravak u hotelima najjeftiniji u – Bugarskoj, piše Glas Slavonije.

Tehnički uređaji najskuplji u Hrvatskoj

Prema podatcima Eurostata, prosječne cijene tehničkih uređaja u Poljskoj i Češkoj na nivou su 85 odsto od evropskog prosjeka, dok su u Hrvatskoj one čak 105 odsto iznad prosjeka EU-a. Zanimljivo je da je, kada je o tehničkim uređajima, od Hrvatske jeftiniji čak i Luksemburg s cijenama koje su na nivou 91 odsto od prosjeka EU-a.

Ukupne cijene u Bugarskoj su na nivou 48 odsto EU prosjeka, a najskuplja za potrošače je Danska s cijenama koje dostižu čak 138 odsto prosjeka Unije. Tako je od svih članica EU-a, i hrana najskuplja u Danskoj (139 odsto prosjeka EU-a), a najjeftinija u Poljskoj (61 odsto od prosjeka).

Po hranu najbolje u komšiluk

Hrvatska je kada je riječ o cijenama hrane i bezalkoholnih pića na visokom 18. mjestu u Evropskoj uniji jer su prosječne cijene u Hrvatskoj samo deset odsto ispod evropskog prosjeka, iznose 90 odsto.

U Češkoj su 81 odsto, a u Mađarskoj 76 odsto EU prosjeka. No, kako je jeftina Poljska ipak predaleko, da i dalje ima opravdanja za odlazak u šoping u Srbiju i Bosnu i Hercegovinu svjedoči i podatak Eurostata prema kojem su cijene hrane u tim zemljama na 74 odsto evropskog prosjeka.

Velike razlike cijena cigareta i alkohola

Cijene alkoholnih pića i duvanskih proizvoda u Evropskoj uniji variraju najviše. U Bugarskoj je najjeftinije (58 odsto od prosjeka), kao i u Mađarskoj, a najskuplje su Irska (170 odsto od prosjeka) i Velika Britanija (165 odsto od prosjeka). Hrvatska je, poređenju s ostalim članicama Unije, gledajući cijene alkohola i cigareta, ipak relativno jeftina jer su cijene tih proizvoda u našoj zemlji na 77 odsto prosjeka EU-a.

Manje razlike u cijenama bilježe se kad je riječ o odjeći. Najskuplja je Švedska (121 posto od EU prosjeka), a najjeftinija Mađarska (70 posto od prosjeka). Hrvatska je sa svojim cijenama odjeće na 86 posto EU prosjeka, prenosi Net.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije