Tržište

Hrana iz RS ide u Evropu

Hrana iz RS ide u Evropu
Hrana iz RS ide u Evropu

BANJALUKA - Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o hrani, radi postizanja adekvatnog nivoa zaštite zdravlja i zaštite interesa potrošača, te da se omogući da hrana proizvedena u Republici Srpskoj postane konkurentna i za tržište EU.

Razlozi za donošenje ovog zakona sadržani su u potrebi preciznijeg uređenja ove materije, u cilju otklanjanja nedostataka uočenih u njegovoj primjeni, saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade Republike Srpske.

Ovi zahtjevi će biti ostvareni putem pooštravanja odgovornosti subjekata koji obavljaju proizvodnju, preradu i skladištenje hrane, kao i njen transport i stavljanje u promet.

Vlada Republike Srpske prihvatila je informaciju o projektu "Jačanja kapaciteta u sektoru voda", čija je svrha jačanje administrativnih kapaciteta u sektoru voda u skladu sa pravnom tekovinom EU i međunarodnim obavezama u cilju poboljšanja infrastrukture životne sredine.

Na sjednici je usvojena informacija o stanju primarne poljoprivredne proizvodnje nakon poplava, grada i obilnih padavina zaključno sa 20. julom.

Vlada Republike Srpske saopštilo je da podržava mjere i aktivnosti koje preduzima Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a koje su usmjerene na dinamiziranje tekućeg i dugoročnog razvoja agrarnog sektora.

Donesena je odluka o davanju saglasnosti Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju na plan utroška sredstava – tekući grantovi za nacionalne parkove "Sutjeska" i "Kozara" za prvih pola godine u iznosu od 338.074 KM.

Na sjednici je doneseno rješenje o osnivanju Upravljačkog odbora hitnog projekta oporavka od poplava. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije