Tržište

Inspekcija: Voda u Konzumu nije "skočila" na 2,75 KM

Inspekcija: Voda u Konzumu nije "skočila" na 2,75 KM
Inspekcija: Voda u Konzumu nije "skočila" na 2,75 KM

BANJALUKA - Inspektorat RS apeluje na građane da se ponašaju odgovorno i savjesno kada je riječ o prijavljivanju trgovaca zbog navodnog povećanja cijena osnovnih životnih namirnica usljed poplava, a kao primjer ističu da nisu istiniti navodi da je cijena 1,5 litra vode u "Konzumu" Banjaluka iznosila 2,75 KM.

Iz inspekcije ističu da su resursi kojima kontrolni organi raspolažu ograničeni, a pokušaji njihove zloupotrebe od strane nesavjesih pojedinaca dovode do toga da se usmjeravaju u pogrešnom pravcu.

"Jedan od primjera zloupotrebe je navodno fiskalni račun iz prodajnog objekta 'Konzum' Banjaluka, koji je objavljen na društvenim mrežama, a na kojem je cijena vode za pakovanje od 1,5 litara iskazana u iznosu od 2,75 KM. Datum koji je naveden na spornom računu je 16. maj. Inspekcija je danas izvršila kontrolu u tom prodajnom objektu, gdje je utvrđeno da navodi nisu istiniti", ističu iz Republičke uprave za inspekcijske poslove.

Kako pojašnjavaju iz Inspektorata RS, Republička tržišna inspekcija je proteklih dana vršila preventivne kontrole u kojima je provjeravala da li su cijene povećane, a kontrola je izvršena i u "Konzumu" Banjaluka.

"Na osnovu datuma koji je naveden na fotografisanom fisklanom računu i računa koji je inspekcija uzela u kontroli, vidljivo je da je inspekcija istog dana bila u tom objektu, gdje je putem fiskalnog računa utvrdila da cijena vode istog pakovanja i istog proizvođača iznosi 0,95 KM", navode iz Republičke uprave za inspekcijske poslove.

Inspektori pritom naglašavaju da je uvidom u dostavljenu fotografiju fiskalnog računa uočljivo da na njemu nije navedeno ime kasira, a što je navedeno na originalnom računu koji je inspekcija uzela u kontroli u prodajnom objektu.

"Dalje, BF broj na originalnom računu je petocifreni broj, dok je na dostavljenoj fotografiji iskazan kao šestocifreni broj", podvlače inspektori, te pozivaju sve građane da se u ovim teškim trenucima ponašaju racionalno i odgovorno jer se raspoloživi kapaciteti moraju koristiti krajnje efikasno i organizovano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije