Tržište

Inženjeri i dalje najlakše do posla

Inženjeri i dalje najlakše do posla
Inženjeri i dalje najlakše do posla

BANJALUKA - Tržištu rada i dalje su potrebni IT stručnjaci, inženjeri mašinstva, menadžeri i ekonomisti, a posla imaju i profesori stručnih predmeta, trgovci i NK radnici s iskustvom.

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS najviše je oglašenih poslova u oblasti obrazovanja. Najčešće traže profesore stručnih predmeta i praktične nastave u srednjim školama, te nastavnike razredne nastave u osnovnim školama. Prema riječima Miroslava Vukajlovića, direktora agencije "Spektar", poslodavci su ove godine najviše tražili radnike u proizvodnji, menadžere i stručnjake specijaliste različitih profila.

"Od konkretnih zanimanja najčešće su traženi inženjeri mašinstva, ekonomisti, menadžeri, IT stručnjaci, trgovci, ali i NK radnici", dodaje Vukajlović.

Iz ove agencije navode da se nerijetko dešavaju i slučajevi da za određene pozicije nemamo kvalifikovanih radnika. To su uglavnom poslovi "novije generacije", za čije vršenje su potrebne različite vještine i znanja.

"Radi se o poslovima upravljačke prirode, kao i o poslovima za koje su potrebna specijalistička znanja iz pojedinih oblasti, a koja se na ovim prostorima ne mogu steći, tj. naučiti", smatra Vukajlović.

Iz agencija za posredovanje u zapošljavanju navode da poslodavci u prvi plan kod izbora radnika ističu radno iskustvo, stečena znanja, a često i same karakterne osobine kandidata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije