Tržište

Kazna za pet banaka gotovo šest milijardi dolara

Kazna za pet banaka gotovo šest milijardi dolara
Kazna za pet banaka gotovo šest milijardi dolara

VAŠINGTON - Pet najvećih banaka u svijetu platiće ukupnu kaznu od 5,7 milijardi dolara jer su manipulisale kamatnim stopama ili kursevima valuta, saopštili su američki zvaničnici.

Četiri banke - "Džej Pi Morgan", "Sitigrup", "Barklis" i "RBS" - pristale su da priznaju krivicu po krivičnim tužbama u SAD za manipulisanje kursevima dolara i evra.

Švajcarska banka "UBS" priznaće krivicu za namještanje kamatnih stopa, a zbog saradnje sa istražiocima dobiće imunitet u istrazi o valutama.

Trgovci koji su sebe opisali kao članove "kartela" koristili su "sobe za razgovore" na internetu da bi diskutovali o svojim pozicijama nekoliko minuta prije određivanja kamatnih stopa, saopštilo je američko Ministarstvo pravde, prenio je "Blumberg".

U saopštenju se navodi da su trgovci "odlukom da ne kupuju ili ne prodaju u određenim trenucima uzajamno štitili svoje pozicije" i kontrolisali potražnju, čime su narušavali konkurentnost na tržištu valuta.

Najveću kaznu platiće "Barklis" - 2,4 milijardi dolara - pošto se u novembru nije priključio ostalim bankama u rješavanju ovog slučaja u saradnji sa istražiocima iz Velike Britanije, SAD i Švajcarske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije