Tržište

Lijanovići uknjiženi na Agrokomercovu imovinu od 22 miliona KM

Lijanovići uknjiženi na Agrokomercovu imovinu od 22 miliona KM
Lijanovići uknjiženi na Agrokomercovu imovinu od 22 miliona KM

Sudbina velikokladuškog Agrokomerca ostat će neizvjesna barem još devedeset dana, što je postavljeno kao rok za pronalaženje rješenja o isplati dugovanja prema povjeriocima.

- Dogovorili smo se da u roku od 90 dana Nadzorni odbor i Uprava Agrokomerca iznađu način i modalitet da izmirimo obveze prema tražiteljima izvršenja, a prije toga na taj naš prijedlog mora dati suglasnost Vlada Federacije BiH, kazao je Munir Termiz, v.d. direktora Agrokomerca, dodajući da o načinu i modalitetu za sada ne može govoriti.

Vrijednost nekretnine u sastavu Agrokomerca koja je predmet izvršenja procijenjena je na gotovo 22 miliona KM, dok iznos potraživanja tražitelja sa kamatom iznosi oko dva miliona KM. 

Tražitelji izvršenja su Triglav osiguranje, uposlenici, Lijanovići i ostali, kaže Dragana Đerić-Cerović, sudac suda u Velikoj Kladuši.

Većina ovog duga nastala je još prije šest godina kada je tadašnja uprava Agrokomerca od Lijanovića FBiH posudila oko 500 000 KM, a zauzvrat su se Lijanovići uknjižili na Agrokomercovu imovinu vrijednu više od 21 milijun KM.

Prodaja ove nekretnine bi vjerovatno označila kraj nekadašnjeg giganta koji je zapošljavao više od 13 000 radnika.

Aktualni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Šemsudin Dedić kaže da je "naša obveza da poduzeće ne posmatramo na način kako je to bilo u proteklom periodu i da ubrzano tražimo partnere i mogućnosti da proizvodni pogoni Agrokomerca rade i da se ljudi zapošljavaju, a ne da čekamo svaki dan tko nas je tužio i kako i na koji način postići sporazum o izmirenju dguovanja".

Iz Uprave i Nadzornog odbora Agrokomerca ističu da se radi o izvršnom postupku u kojem je očit nesrazmjer između vrijednosti nekretnine koja je predmet izvršenja i iznosa potraživanja, te da bi ovakav način naplate duga bio nezakonit jer se u postupku financijske konsolidacije ne mogu pokrenuti postupci prinudne naplate potraživanja na imovini društva.

Tužiteljstvo USK prethodnih godina je zbog raznih nezakonitosti procesuiralo više članova Uprava Agrokomerca, a neki od njih su pravomoćno osuđeni.

 

(ABC)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije