Tržište

Na posao čekaju duže od pet godina

Na posao čekaju duže od pet godina
Na posao čekaju duže od pet godina

BANJALUKA, SARAJEVO - Koliko je u BiH mukotrpan put do zaposlenja pokazuje i podatak da se na evidenciji biroa, u većini slučajeva, čeka više od pet godina.

To pokazuje anketa o radnoj snazi, koju je prezentovala Agencija za statistiku BiH, i u kojoj se nalazi informacija da tek oko 15 odsto nezaposlenih posao traži kraće od godinu.

"Čak 84,7 odsto nezaposlenih traži posao duže od jednu godinu, što je posljedica poslijeratnog stanja i tranzicije ekonomije u našoj zemlji", naveli su iz Agencije za statistiku.

A od tog broja većina na posao čeka duže od pet godina.

Oni koji predstavljaju armiju nezaposlenih u BiH tvrde da ne vide nikakav pomak kad se osvrnu na nekoliko godina unazad. Ogorčeni su, ističu, zbog takve situacije.

"Činjenica je da u zadnjih nekoliko godina nemate pozitivnih pomaka kada je u pitanju nezaposlenost. Imate i ljude koji su na birou više od deset godina. Kriv je kompletan sistem. Stižu nam izbori, a pogledajte programe političkih partija. Kao da su preslikani!", kritikuje Hasan Sejdić, koordinator u Udruženju nezaposlenih u BiH.

Po njegovom mišljenju, kada je riječ o otvaranju novih radnih mjesta, političari ponavljaju ono što su spominjali i ranije, ali ne nude ništa konkretno.

"Ja pozivam nezaposlene osobe kad glasaju, da ne glasaju za stranku, već za čovjeka, te da vide da li je taj čovjek sposoban da pokrene otvaranje radnih mjesta", poručio je Sejdić.

Sindikalne vođe kažu da biroi za zapošljavanje svakako moraju da postoje, ali i dodaju da njihove evidencije nisu kompletne.

Činjenica je da u zadnjih nekoliko godina nemate pozitivnih pomaka kada je u pitanju nezaposlenost, poručio Sejdić

"Imate masu ljudi koji uopšte nisu na evidenciji biroa, tako da je broj nezaposlenih znatno veći. Kada se nezaposleni prijavljuju na biro, oni razmišljaju u smislu da se prijave po logici stvari, a sve manje zato što im je to šansa za zaposlenje", kaže Dragana Vrabičić, predsjednik Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti RS.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje RS, u julu je u RS bilo 146.616 kandidata za posao. Mjesec ranije, prema istom izvoru, posao je tražilo 145.938 osoba, tako da je ovdje vidljiv porast broja onih kojima treba radno mjesto.

Poslodavci ističu da ni njima nije lako jer, kako naglašavaju, kada je poslovni ambijent u pitanju, BiH neprestano tone. Podsjećaju da je recesija zatvorila brojna radna mjesta.

"Recesija je uticala na smanjenje potrošnje, što je imalo uticaj i na one koji se bave proizvodnjom. Samim tim je bilo neophodno i smanjenje troškova u proizvodnji. Jedan od vidova da ti troškovi budu smanjeni je i smanjenje broja zaposlenih, odnosno otpuštanje radnika", kažu u udruženjima poslodavaca.

Iz Agencije za statistiku BiH potvrdili su da je najveća nezaposlenost prisutna u kategoriji stanovništva sa završenom srednjom školom, i iznosi čak 68,3 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije