Tržište

Niže cijene hrane i alkohola

Niže cijene hrane i alkohola
Niže cijene hrane i alkohola

SARAJEVO - Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u BiH, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u decembru prošle godine u prosjeku su zabilježile pad od 0,7 odsto u odnosu na prethodni mjesec.

Po podacima Agencije za statistiku BiH, prevoz je jeftiniji za 3,7 odsto, odjeća i obuća za 2,7 odsto, hrana i bezalkoholna pića, kao i ostala dobra i usluge za 0,2 odsto, te alkoholna pića i duvan za 0,1 odsto. 

U prosjeku je zabilježen rast cijena namještaja, aparata za domaćinstvo i redovno održavanje kuća za 0,1 odsto, zdravstva za 0,1 odsto, obrazovanja za 0,1 odsto, dok su u ostalim odjeljcima cijene ostale iste. 

Cijene u decembru prošle u odnosu na isti mjesec 2013. godine niže su za 0,4 odsto. 

Prosječni pad cijena zabilježili su odjeća i obuća za 5,4 odsto, prijevoz za 4,6 odsto, hrana i bezalkoholna pića za 0,7 odsto, te ostala dobra i usluge za 0,6 odsto. 

Prosječan rast cijena zabilježili su alkoholna pića i duhan za 9,2 odsto, komunikacije za 3,7 odsto, zdravstvo, te obrazovanje za 1,4 odsto , rekreacija i kultura za 0,7 odsto, namještaj i uređaji za domaćinstvo i redovno održavanje kuće za 0,6 odsto, stanovanje, voda, električna energija, gas i drugi energenti za 0,2 odsto, te restorani i hoteli za 0,2 odsto. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije