Tržište

Pad cijena nafte poslije petodnevnog rasta

Pad cijena nafte poslije petodnevnog rasta
Pad cijena nafte poslije petodnevnog rasta

NJUJORK/LONDON - Cijene nafte su danas pale, poslije pet dana uzastopnog rasta, ali je taj pad bio ograničen zbog iznenađujuće optimističnog izvještaja o američkim zalihama nafte, naveli su analitičari.

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u maju pojeftinila je na Njujorškoj berzi 17 centi, na 56,22 dolara, dok je nafta tipa "brent" za majsku isporuku u Londonu pojeftinila 44 centa, na 62,88 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Američko ministarstvo energetike je saopštilo da su zalihe nafte u nedelji zaključno sa 10. aprilom porasle za 1,29 miliona barela, što je znatno manje u odnosu na rast koji su očekivali analitčari.

Porast američkih zaliha je obično pokazatelj pada tražnje u zemlji koja je najveći svjetski potrošač nafte, ocjenjuje Frans pres.

Ministarstvo je, takođe, saopštilo da je u istom periodu američka proizvodnja nafte smanjena za 20.000 barela, ili 0,2 odsto, na 9,38 miliona barela dnevno, a analitičari tvrde da bi ovaj pad proizvodnje trebalo da pomogne obaranju globalnih zaliha zbog kojih su od juna prošle godine cijene nafte i više nego prepolovljene.

"Iako se nadamo daleko nižoj proizvodnji, zadržavanje proizvodnje na 9,4 miliona barela dnevno je dobar početak", izjavio je investicioni analitičar singapurske kompanije "Filip fjučers", Danijel Ang.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) snizila je juče prognozu proizvodnje nafte u zemljama koje nisu članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), i istovremeno podigla prognozu tražnje nafte za 2015. godinu za 90.000 barela dnevno, pa tako sada očekuje tražnju od 93,6 miliona barela dnevno, što je za 1,1 miliona barela dnevno više u odnosu na godinu dana ranije.

            

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije