Tržište

Pčelari u velikim problemima

Pčelari u velikim problemima
Pčelari u velikim problemima

NOVI GRAD - Zbog loših vremenskih prilika i slabog, skoro nikakvog prinosa meda, pčelari su u velikim problemima, smatra predsjednik Udruženja pčelara Novi Grad Miloš Odžić.

On je naveo da je vrijeme za uzimljavanje pčelinjih društava, a da su vremenske prilike sve nepovoljnije.

"Za uzimljavanje je potrebno pčelinjim društvima ostaviti dovoljno hrane, a te hrane nema, nadali smo se bar lijepoj jeseni, što bi malo poboljšalo stanje, ali neće biti ni to", kaže Odžić.

On je naveo da je većina pčelara imala skromne ili nikakve prinose.

"Dio pčelara koji ima nešto prinosa rizikuje da uđe u godinu sa malo hrane za pčele i samim tim da rizikuje opstanak pčelinjih društava", rekao je Odžić.

Prema njegovim riječima, predstoji period od mjesec do mjesec i po dana kada pčelari treba da pregledaju pčelinjak, utvrde količinu hrane i intervenišu tamo gdje je potrebno.

Društvo pčelara u Novom Gradu će za pomoć i sugestije članovima organizovati predavanja sa savjetima kako da prebrode ovu, u dugom nizu godina, enormnu krizu.

"Prinosi su oko 10 odsto prošlogodišnjih, što znači da pčelari koji su lani proizveli tonu meda, ove će godine imati 100 kilograma", rekao je Odžić.

On je savjetovao pčelarima da se udruže i pomognu jedni drugima u smislu nabavke lijekova, prihrane koja će biti rezerva za dohranu društava koja to nisu obezbijedila, te da razmjenom isustava pomognu sebi u prevazilaženju krize.

Odžić je dodao da je zbog obaveze registracije ove godine u evidenciji Društva manje pčelara u odnosu na prethodne godine.

On je precizirao da će republičke podsticaje dobiti 28 registrovanih pčelara sa 50 i više pčelinjih društava, a oko šest pčelara ostvaruju pravo na opštinske podsticaje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije