Tržište

Potpisan sporazum o nižim cijenama rominga u regionu

Potpisan sporazum o nižim cijenama rominga u regionu
Potpisan sporazum o nižim cijenama rominga u regionu

BUDVA - Vlade Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije u Budvi su potpisale sporazum o smanjenju cijene rominga, po uzoru na EU.

Dokument predviđa postepeno ukidanje tarife za roming od 1. januara 2015.

"Dinamiku smanjenja cena utvrdiće koordinaciono telo sastavljeno od država potpisnica, najkasnije u roku od 30 dana od potpisivanja ugovora", rekao je Rasim Ljajić, ministar trgovine i telekomunikacija Srbije.

Crna Gora, Srbija, BiH i Makedonija su se sporazumom obavezale da maksimalne cijene rominga, telefoniranja, slanja poruka i prenosa podataka u mreži mobilne telefoniije u inostranstvu budu na nivou cijena u zemljama EU.

Građani EU od 1. jula ove godine plaćaju upola manju cijenu za usluge rominga nego što je to slučaj bio ranije. Ta odluka o dozvoljenim roming tarifama je korak ka konačnom ukidanju te vrste usluge, a najkasnije do kraja 2015.

Sporazumu mogu pristupiti sve države regiona i Evropske unije.

Primjena međudržavnog sporazuma ne zavisi od saglasnosti operatera mobilne telefonije i države potpisnice će u narednih 30 dana uskladiti zakone sa sporazumom o nižim tarifama za roming.

"Predstoji razgovor za telekomunikacionim operaterima za koje je jasno da neće biti oduševljeni. Ovo je regionalna inicijativa i model saradnje koji stvara osnov da se olakša život građana i izjednači sa standardom građana EU", rekao je Ljajić.

Ministar transporta i komunikacija u BiH Damir Hodžić rekao je da su bh. operateri koji su u vlasništvu države saglasni da se tarife za usluge rominga snize.

Ljajić je rekao i da će države potpisnice tražiti od EU da građani regiona, kada putuju u EU, plaćaju iste cijene roming usluge kao i potrošaci iz Unije.

Takvu inicijativu Brisel je ranije odbio.

"Prva takva naša inicijativa je odbijena. Nismo optimisti, ali ćemo ponovo pokušati", dodao je Ljajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije