Tržište

SAD ukinule sankcije "Belorusneftu"

SAD ukinule sankcije "Belorusneftu"
SAD ukinule sankcije "Belorusneftu"

MINSK - Sjedinjene Američke Države su ukinule sankcije bjeloruskom energetskom Udruženju "Belorusnef", koje su uvedene 2011. godine, kada se ona uključila u iranski naftni sektor.

Sankcije su ukinute zbog poboljšanja odnosa između zapada i bjeloruskog lidera Aleksanddra Lukašaenka, koji je svojevremeno bio označen kao "posljednji evropski diktator", prenosi Rojters.

Lukašenko je dobio priznanje, što je ugostio međunarodne pregovarače sa ciljem da se riješi konflikt u Ukrajini.

Kako je navela američka vlada, državni sekretar je odlučio da ukine sankcije Udruženju "Belorusneft", uz obrazloženje da se više ne bave aktivnostima, koje podliježu sankcionisanju.

Stejt department je uveo sankcije "Belorusneftu" kada je 2007. godine, sa kompanijom "NaftIran Itertrade" sklopio ugovor, vrijedan 500 miliona dolara za razvoj naftnog polja Jofeir.

Kako je navedeno, to je zahtijevalo sakcije, na osnovu zakona koji traži da svaka firma koja uloži u Iran više od 20 miliona dolara, bude kažnjena.

Sankcije su zastarjele, jer "Belorusneft" prima pomoć od američke Eksport-import banke, poslije dobijanja izvozne licence američke vlade i dobijanja kreditne podrške privatne američke banke u visini iznad 10 miliona dolara, na rok od 12 mjeseci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije