Tržište

Šarović: Efekti od izvoza više od 160 miliona evra

Šarović: Efekti od izvoza više od 160 miliona evra
Šarović: Efekti od izvoza više od 160 miliona evra

SARAJEVO - Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH izdalo je prošle godine dozvole za izvoz vojne opreme, naoružanja i proizvoda dvojne namjene u iznosu od 310 miliona evra, što je za 100 odsto više nego u 2014. godini.

"S obzirom da dozvole vrijede godinu dana, očekuje se da će efekti u 2015. godini biti najmanje 55 do 60 odsto ili više od 160 miliona evra", rekao je novinarima u Sarajevu ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović uoči sastanka sa predstavnicima proizvodnih kompanija u oblasti namjenske industrije.

On je istakao da je ovo izvozno orijentisan sektor i da je namjenska industrija u BiH među pet sektora koji ostvarju najbolje rezultate u BiH kada je riječ o spoljnotrgovinskom prometu.

Prema njegovim riječima, to je posebno izraženo u posljednjih nekoliko godina u kojima je ostvaren značajan rast.

Ocijenivši 2015. godinu u oblasti namjenske industrije kao veoma uspješnu, on je naglasio da će Ministarstvo nastojati da bude servis ovim kompanijama i da im pomogne da rezultati u ovoj godini budu bolji nego u prošloj.

Šarović je istakao da se BiH opredijelila da dosadašnji jedan zakon u ovoj oblasti podijeli na dva kako bi bili poboljšani uslovi poslovanja kompanija u namjenskoj industriji.

"Riječ je o zakonu o spoljnotrgovinskom prometu vojne opreme i naoružanja i zakonu koji se odnosi na proizvode dvojne namjene. Namjera je da kroz ovo zakonodavstvo procedure za dobijanje izvoznih i uvoznih dozvola budu skraćene na pola, odnosno sa 60 na 30 dana kako bi kompanije iz BiH bile konkurentne, što je i jedan od njihovih zahtjeva", pojasnio je Šarović.

On je naveo da su oba zakona upućena u proceduru i da su prikupljena sva potrebna pozitivna mišljenja, da su oba prošla u Savjetu ministara BiH, da su veća bila u Parlamentarnoj skupštini BiH i da se, kada je riječ o njihovom usvajanju, radi o sedmicama, a ne mjesecima.

 

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenad Lalić, koji ima dugogodišnje iskustvo u namjenskoj industriji, rekao je da je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH prepoznalo oblast u kojoj može biti ostvaren veliki dohodak, i za privredu, i za institucije BiH i Republike Srpske.

Direktor preduzeća "Igman" iz Konjica DŽahid Muratbegović rekao je da je ova kompanija prošlu godinu završila sa 101 milion KM prihoda, od čega je 90 miliona KM izvoz i da očekuje da će dobit biti veća od 10 miliona KM.

On očekuje da će 2016. godina biti još bolja.

Direktor firme "Unis-gineks" iz Goražda Munevera Fočo rekla je da je u prošloj godini prihod iznosio oko 30 miliona KM, od čega je 80 odsto izvoz i da se očekuje dobit od šest miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije