Tržište

Šarović: Usvojiti evropske standarde za izvoz hrane životinjskog porijekla

Šarović: Usvojiti evropske standarde za izvoz hrane životinjskog porijekla
Šarović: Usvojiti evropske standarde za izvoz hrane životinjskog porijekla

SARAJEVO - Nakon što su u 2015. godini napravljeni značajni koraci za izvoz hrane iz Bosne i Hercegovine u zemlje Evropske unije, pred Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i u 2016. godini biće mnogo obaveza koje će država morati ispuniti da bi mogla izvoziti u zemlje i kroz zemlje EU, istakao je Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Kao najvažnije aktivnosti za cijelu državu koje su završene u ovoj godini, on je izdvojio ispunjavanje uslova za izvoz mlijeka u EU te odbranu pozicije BiH u Briselu po tužbi Hrvatske na spremnost BiH za proizvodnju mlijeka po EU standardu.

Takođe, ispunjeni, su kako je naveo, i uslovi za izvoz krompira u zemlje Evropske unije i realizovan je aranžman s Turskom o izvozu mesa i nekih drugih proizvoda čime se značajno popravila spoljnotrgovinska razmjena s ovom zemljom.

„Pružili smo podršku obućarskoj i tekstilnoj industriji smanjenjem uvoznih stopa na uvezeni repromaterijal čime su postali značajno konkurentniji“, dodao je Šarović.

Govoreći o planovima za narednu godinu kazao je da će biti nastavljene aktivnosti na stvaranju uvjeta za izvoz na EU tržište bijelog (pilećeg) mesa i jaja, odnosno podizanju EU standarda u sektoru hrane.

To je važno, podvukao je, jer bez usvojenih evropskih standarda hranu životinjskog porijekla iz BiH ne može ni provoziti kroz zemlje EU, što predstvalja veliki problem izvozno orijentisanim kompanijama.

U narednoj godini radiće se, ističe Šarović, i na otvaranju tržišta Rusije za bh. poljoprivredne i druge proizvode te uvođenju takozvanog "plavog dizela", na jačem prisustvu bh. privrede na međunarodnim sajmovima, zatim donošenju nekoliko ključnih zakona i jačanju konkurentnosti putem različitih projekata.

Ministar Šarović osvrnuo se i na ispunjavanje obaveza BiH prema Energetskoj zajednici koja omogućava kreiranje internog tržišta za električnu energiju i gas, kazavši da je u posljednjih nekoliko sedmica ostvaren određeni napredak u oblasti električne energije.

„Na dvije velike sesije u Beču i Sarajevu relevantni predstavnici ministarstva i nadležnih institucija, te javnih preduzeća sa svih nivoa u koordinaciji Sekretarijata Energetske zajednice i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH usaglasili su brojna pitanja o prijenosu, regulatoru i tržištu električne energije“, podsjetio je Šarović.

Izrazio je očekivanje da će se vrlo brzo nastaviti rad o pitanju gasa i drugim otvorenim pitanjima.

Ipak, primjetan je zastoj u pregovorima o pristupanju Bosne i Hercegovine Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO).

„Preostala su neka otvorena pitanja u bilateralnim pregovorima s Ukrajinom i Brazilom, a nedavno se za pregovore prijavila i Rusija. U narednoj godini ovo će biti jedan od naših prioriteta“, istakao je.

Kao još jedno od važnih pitanja o kojem će se  pregovarati jeste i pitanje adaptacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s Evropskom unijom.

„Predsjedništvo BiH je redefinisalo pregovaračku poziciju BiH, a ovo pitanje se spominje i kao ozbiljna prepreka za aplikaciju BiH za kandidatsko članstvo BiH u EU. Vjerujem da će pregovori biti teški, jer je Predsjedništvo BiH dalo vrlo kompleksan zadatak pregovaračkom timu“,smatra Šarović.

Govoreći o budžetu za 2016. godinu, ministar kaže da je ostao približno isti kao i za 2015. godinu, ali je povećana stavka za podršku privredi na sajamskim manifestacijama.

„Nešto je veći i prijedlog budžeta Kancelarije za veterinarstvo jer se pripremamo za "nulti" popis stočnog fonda u BiH koji je ključan da bi se uveo red i sistem u ovoj oblasti“, zaključio je u razgovoru za Fenu ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije