Tržište

Sporazum ne smije biti doveden u pitanje

Sporazum ne smije biti doveden u pitanje
Sporazum ne smije biti doveden u pitanje

BEOGRAD - Ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić izjavio je danas da se svaka sumnja na eventualni reeksport jabuka u Rusiju mora hitno ispitati, jer Srbija ne smije dozvoliti da, zbog jednog ili dva izvoznika, bude ugrožen Sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom.

Ljajić je najavio sastanak sa ruskom stranom o ovom pitanju, kao i provjeru svih izvoznika i količina jabuka koje odlaze iz Srbije.

"Ne treba unapred isključiti ni jednu mogućnost, i do kakvih god informacija dođemo, saopštićemo ih partnerima. Nema razloga da bilo šta krijemo od Rusa. Kontrola naših graničnih i carinskih službi već je pojačana, jer je ovo drugi put od početka godine da se iznose sumnje u reeksport", rekao je Ljajić za "Večernje novosti".

On je podsjetio da je u januaru fitosanitarna inspekcija Ministarstva poljoprivrede komunicirala sa ruskim zavodom, i da je dogovoreno da će se raditi na sprečavanju eventualnog reeksporta.

Ruski Zavod za nadzor uvoza poljoprivrednih proizvoda "Roselkoznadzor" u ranijem saopštenju izrazio je zabrinutost zbog znatnog povećanja izvoza jabuka iz Srbije, i predložio da se o tom pitanju održe konsultacije i utvrdi da li je zemlja porijekla zaista Srbija ili je dio jabuka koje su stigle na rusko tržište iz reeksporta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije