Tržište

Struja u RS neće poskupjeti

Struja u RS neće poskupjeti
Struja u RS neće poskupjeti

TREBINJE - Dok elektrodistribucije u zemljama regiona najavljuju poskupljenje struje, cijena električne energije u Republici Srpskoj neće se mijenjati, tvrde u "Elektroprivredi RS".

"U ovom trenutku nijedno od preduzeća iz našeg sastava nije Regulatornoj komisiji za energetiku RS podnijelo zahtjev za sprovođenje tarifnog postupka i promjenu cijena električne energije, tako da su i dalje u primjeni cijene koje su nepromijenjene od 1. januara 2010. godine", poručuju iz "Elektroprivrede RS".

Dodaju kako su cijene struje za privredne subjekte u RS najniže u Evropi, dok za domaćinstva samo Srbija ima niže cijene struje od RS. Podsjećamo, od 1. avgusta cijena struje u Crnoj Gori biće veća za do dva odsto, dok se u Srbiji razmatra za koliko bi struja trebalo da poskupi.

Inače, vrijeme nakon poplava iskorišteno je za sanaciju distributivne mreže i ponovne uspostave napajanja za sve kupce struje u RS, ali i sabiranje štete koja je prešla 30 miliona maraka.

"Primjenom metodologije Svjetske banke, izvršena je finansijska procjena nastalih oštećenja na elektroenergetskim postrojenjima i opremi, a ukupna šteta procijenjena je na 30.419.523 KM, od čega 18.244.062 KM na području nadležnosti preduzeća ''Elektrodoboj'', 9.773.600 KM na području nadležnosti preduzeća ''Elektrobijeljina'', dok se ostatak odnosi na preduzeća ''Elektrokrajina'' i ''Elektrodistribucija Pale", podaci su "Elektroprivrede RS". Posmatrano po vrsti opreme, najviše su stradali mjerni uređaji na kojima je zabilježena šteta od 8,5 miliona KM.

Šteta od poplava procijenjena na 30.419.523 KM, od čega 18.244.062 KM na području ''Elektrodoboja''

Ipak, pored štete, sa aspekta hidrologije i proizvodnje električne energije u maju i junu, veća količina padavina od prosječne dovela je do određenog povećanja proizvodnje na protočnim hidroelektranama Višegrad i Bočac, gdje je za ta dva mjeseca proizvedeno oko 50 odsto električne energije više od plana.

"Na slobodnom tržištu u prvih šest mjeseci 2014. godine plasirali smo 848,23 gigavat-časa električne energije i ostvarili prihod od 65.672.516,95 KM", kažu u "Elektroprivredi RS".

U toku su i remonti proizvodnih objekata, kao i pripreme za predstojeće remonte, koji, prema njihovim riječima, teku po planiranoj dinamici.

"U termoelektrani Ugljevik remont je završen, a trenutno je u toku remont u termoelektrani Gacko. U Ugljeviku je došlo do produženja trajanja remonta usljed uočenih nedostataka, ali nakon uspješne sanacije, termoelektrana je potpuno pogonski spremna. U toku je i remont jednog agregata u hidroelektrani Višegrad, a kod hidroelektrana na Trebišnjici remont je planski pomjeren za septembar i oktobar", kažu iz "Elektroprivrede RS" dodajući da su u toku pripreme za remont u hidroelektrani Bočac.

Pad proizvodnje u FBiH

Proizvodnja električne energije u Federaciji BiH u prvih pet mjeseci ove godine iznosila je 4.260 gigavat-časova i manja je za oko 12,8 odsto nego u istom periodu 2013, pokazuju podaci Zavoda za statistiku FBiH.

U HE je u prvih pet mjeseci proizvedeno 1.627 gigavat-časova, što je za 30,8 odsto manje nego u istom periodu prethodne, inače rekordne godine, kada je proizvedeno 2.657 gigavat-časova. Sa druge strane, u navedenom periodu zabilježen je rast proizvodnje električne energije u termoelektranama od oko 18 odsto, sa 2.232 gigavat-časa na 2.633 gigavat-časa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije