Tržište

Sud EU: Nema spajanje Dojče berze i NYSE Euroneksta

Sud EU: Nema spajanje Dojče berze i NYSE Euroneksta
Sud EU: Nema spajanje Dojče berze i NYSE Euroneksta

NJUJORK - Odluka Evropske unije o blokiranju najavljenog spajanja berzanskih operatera Dojče berze i NYSE Euroneksta je legitimna, saopštio je danas Opšti sud Evropske unije, odbacujući žalbu Dojče berze.

Ovaj sporazum, koji bi omogućio formiranje najveće berze na svijetu za trgovanje akcijama i finansijskim derivatima, Evropska komisija odbila je još 2012. godine, uz obrazloženje da bi se time uspostavio monopol za trgovanje evropskim finansijskim derivatima, pošto bi novooformljena kompanija imala 93-procentni udio na tom tržištu, piše američki list Volstrit DŽornal.

Dojče berza je tada osporila odluku Komisije u tri tačke, uz tvrdnju da Brisel najprije treba da uzme u obzir da vanberzanske transakcije konkurišu onim berzanskim, pri čemu bi spojena grupa imala ogroman udio u berzanskim transakcijama, čiji je pak udio u ukupnoj trgovini derivatima vrlo mali.

U Dojče berzi su takođe smatrali da Komisija nije na odgovarajući način uzela u obzir da bi spajanje dovelo do efikasnijeg poslovanja, od čega bi koristi imali klijenti. I prema posljednjoj tački Dojče berze, Komisija nije ispravno procijenila ponuđena rješenja za mogući nepovoljan uticaj na konkurenciju.

U današnjoj presudi Opšteg suda EU, navodi se da Komisija nije napravila nikakve pravne greške u procjeni i odbačeni su argumenti Dojče berze da bi spajanje dovelo da boljeg poslovanja koje bi koristilo klijentima.

          

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije