Tržište

Svjetska banka odobrila kredit za BiH

 Svjetska banka odobrila kredit za BiH
Svjetska banka odobrila kredit za BiH

VAŠINGTON - Odbor izvršnih direktora Svjetske banke odobrio je kredit od 24 miliona dolara za "Projekat zaštite od poplava od Drine u BiH", kako bi se poboljšala zaštita Bijeljine i Goražda, saopštila je ova finansijska institucija.

Ovaj projekat umanjiće osjetljivost poljoprivrede, komercijalnih interesa i zajednica na poplave u područjima obuhvaćenim projektom, navodi se u saopštenju.

Projekat će uglavnom biti fokusiran na izgradnju i obnovu sistema nasipa u i oko Bijeljine i Goražda.

"Jačanje zaštite od poplava je prioritet, o čemu svjedoče velike poplave širom zemlje ove sedmice", izjavila je menadžer Svjetske banke za BiH Anabela Abreu.

Ovaj projekat pomoći će da se zaštiti 8.500 hektara poljoprivrednog zemljišta od rizika od poplava, što će povećati sigurnost prihoda, pošto će žetve biti redovnije i pouzdanije, dodaje se u tekstu.

Procjenjuje se da u glavnim opštinama duž toka Drine živi oko 175.000 ljudi, od kojih 20.000 trpi direktne ekonomske gubitke usljed poplava, navodi Svjetska banka.

Projekat će donijeti naročitu korist siromašnijim zajednicama, pošto one obično žive u oblastima koje su više izložene poplavama.

Svjetska banka trenutno provodi 13 projekata u BiH u vrijednosti od 478,6 miliona dolara iz oblasti poljoprivrede, zaštite okoline, energetske efikasnosti, zdravlja, socijalne zaštite i zapošljavanja, lokalne infrastrukture i razvoja privatnog sektora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije