Tržište

Tužbom žele da sačuvaju Balkanu

Tužbom žele da sačuvaju Balkanu
Tužbom žele da sačuvaju Balkanu

BANJALUKA - Draženko Gloginjić, drugi po veličini akcionar Turističkog centra "Balkana" iz Mrkonjić Grada, podnio je tužbu protiv većinskog vlasnika Jovana Vidovića kojom traži poništenje ugovora o zamjeni nekretnina tog preduzeća i naknadu štete.

Vidović je imovinu poznatog izletišta, koju čine motel, bungalovi, gril i roštiljnica, sa zemljištem površine 12.750 kvadratnih metara uz dva jezera, uknjižio na svoje ime u zamjenu za jedan poslovni prostor u Banjaluci površine od nepunih 58 kvadrata.

Takvu odluku je sredinom 2009. izglasala Skupština akcionara TC "Balkana" glasovima Vidovića i njegovog saradnika Slobodana Puzića, sadašnjeg direktor tog preduzeća, uz obrazloženje da se mijenja imovina iste vrijednosti od po 250.000 KM.

Banjalučki advokat Predrag Baroš, koji zastupa Gloginjića, kaže da je vrijednosti nekretnina, koje su bile predmet ugovora o zamjeni, u očiglednoj nesrazmjeri na štetu "Balkane" čiju vrijednost procjenjuje na 4,5 miliona KM.

"Od kada je zaključen ugovor o zamjeni, 'Balkana' nije u prilici da obavlja svoju osnovnu registrovanu djelatnost - hoteli i moteli sa restoranom, jer ista više ne posjeduje ni hotel, ni motel niti restoran", ističe Baroš.

On, takođe, tvrdi da notar nije smio da dozvoli zaključenje ugovora, navodeći da notarska obrada odstupa od sporne odluke Skupštine akcionara "Balkane".

"Po toj odluci jedino je bilo dopušteno sklopiti ugovor o prodaji nekretnina, a ne o zamjeni nekretnina, kako je to u konkretnom slučaju zaključeno", naglašava Baroš.

Poslovni prostor u prizemlju stambene zgrade u banjalučkom naselju Starčevica, koji sada čini jedinu imovinu "Balkane", od zamjene nije stavljen u funkciju u šta se uvjerila i novinarska ekipa "Nezavisnih". Na vratima praznog lokala stoji samo obavijest da se nudi na izdavanje sa ostavljenim kontakt telefonom.

Iz toga se može zaključiti da "Balkana" u prošloj godini uopšte nije ostvarila poslovni prihod. Zvaničan podatak nismo mogli provjeriti, jer preduzeće na internet stranici Banjalučke berze nije objavilo ni polugodišnji ni godišnji finansijski izvještaj za 2010. godinu.

Slobodan Puzić, direktor "Balkane" i akcionar tri preduzeća kojima upravlja Vidović, juče nije želio da razgovara na ovu temu.

"Šta ću vam ja kad vidim da vi sve znate. Ali, ako nešto trebate, najavite se pa ćemo se dogovoriti za sastanak, ne želim o tome pričati preko telefona", kratko je kazao Puzić.

Jovan Vidović, koga juče nismo uspjeli kontaktirati, ranije je tvrdio da je odluka o zamjeni imovine zakonita i da nije na štetu ostalih akcionara "Balkane". Zamjena je, kako je rekao, motivisana nemogućnošću "Balkane" da izmiruje dugove prema dobavljačima, Poreskoj upravi RS i Fondu PIO.

Gloginjić takva obrazloženja smatra smiješnim, ističući da se ne može porediti vrijednost jednog lokala sa cijelim turističkim centrom čije je zemljište na volšeban način procijenjeno na svega 10 KM po kvadratu.

"Radi se o klasničnoj prevari koju bi sud morao spriječiti i vratiti imovinu u prethodno stanje", uvjeren je Gloginjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije