Tržište

UO Udruženja Švajcarac: Nastaviti izvršavati kreditne obaveze

UO Udruženja Švajcarac: Nastaviti izvršavati kreditne obaveze
UO Udruženja Švajcarac: Nastaviti izvršavati kreditne obaveze

Upravni odbor Udruženja korisnika kredita "Švajcarac" pozvao je članove ovog udruženja da izvršavaju svoje kreditne obaveze u iznosu prve rate u domaćoj valuti, saopštio je na konferenciji za novinare u Sarajevu predsjednik ovog udruženja Kemal Duraković.

Duraković je rekao da je na sjednici Upravnog odbora Udruženja zaključeno i da treba obavezati Hipo banku da dužnike po kreditima u švajcarskim francima zaduže za iznos podignutog kredita u primljenoj valuti, te da bude omogućena konverzija kredita u evrima ili u KM po kursu koji je važio na dan zaključenja ugovora o kreditu.

On smatra da je trebalo obavezati agencije za bankarstvo Republike Srpske i Federacije BiH, Centralnu banku BiH i Hipo banku da se striktno pridržavaju kamatne stope shodno kretanju libora na tržištu i ugovora o kreditu uz ugovorenu fiksnu maržu, kao i izmijeniti entitetske zakone o obligacionim odnosima kojim je regulisana primjena valutne klauzule.

Prema Durakovićevim riječima, Upravni odbor Udruženja je donio i zaključak kojim se zahtijeva vraćanje preplaćenih sredstava po kursu i po kamati na dan podizanja kredita od dana sklapanja reprogamiranja kredita u evrima i u KM, zabranu deložacija, pljenidbi i podnošenja tužbi od Hipo banke do donošenja pravosnažnih sudskih presuda u BiH ili u sudu u Strazburu,uz poziv članstvu na gašenje računa u ovoj banci.

Duraković je podsjetio da je u BiH bilo oko 9.800 korisnika takvih kredita, od kojih je oko 1.500 uspjelo vratiti kredit, a koji su ukupno bili zaduženi 872 miliona KM, a što po sadašnjem kursu iznosi više od dvije milijarde KM.

On je naveo i primjer da je neko ko je imao ratu kredita od 1.000 KM sada u situaciji da mu rata iznosi 2.100 KM, te rekao da olakšice koje su ponuđene korisnicima ne nude ništa a da ni primjer Hrvatske nije ništa bolji.

Duraković je najavio da će vanredna skupština Udruženja biti održana 7. februara i da se nada da će do tada institucije BiH biti u stanju da učine nešto i zaštite građane koji imaju kredite u švajcarskim francima.

Centralna banka Švajcarske je 15. januara na vanrednoj sednici Upravnog odbora neočekivano ukinula donju granicu deviznog kursa od 1,20 franaka za jedan evro, koju je uvela u septembru 2011. godine, što je za posljedicu imalo jačanje švajcarskog franka i uzdrmalo glavna valutna tržišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije