Tržište

Uvoz automobila oborio rekord

Uvoz automobila oborio rekord
Uvoz automobila oborio rekord

BANJALUKA, SARAJEVO - Čak 58.407 novih i polovnih automobila, čija je ukupna vrijednost 570 miliona maraka, uvezeno je prošle godine u BiH, čime je oboren višegodišnji rekord.

Potvrđeno je to danas "Nezavisnim" iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, iz koje kažu da se najčešće uvoze automobili marke folksvagen, opel, reno, sitroen, te ford. Više od 90 odsto njih je polovno.

"Kada je riječ o godištima proizvodnje vozila, prošle godine najviše je uvezeno onih koja su proizvedena od 2003. do 2008. godine", naglasio je Ratko Kovačević, portparol UIO BiH.

Ekonomista Zoran Pavlović, komentarišući ove podatke, kaže da je suština u tome da se uvoze uglavnom polovna vozila, a potom preprodaju u BiH.

"Ljudi su došli u situaciju da, nemajući baš veliki izbor pri odabiru biznisa kojim bi se bavili, počinju masovno otvarati prodajna mesta sa polovnim vozilima. Ako pođete od Banjaluke prema Gradišci, naići ćete bar na deset takvih lokacija", pojašnjava Pavlović.

Ističe da to što je porastao uvoz automobila ne pokazuje nikakve promjene kada je riječ o kupovnoj moći.

"Prosto, otvoren je jedan novi oblik biznisa koji se može videti u svim većim gradovima", naglašava Pavlović.

Džejna S. Mekić, urednik portala mobile.ba, kaže da je primjetno da lica koja nemaju registrovanu auto-kuću često prodaju više vozila, ali i da auto-kuće sa kojim sarađuju nerijetko postavljaju neke automobile, a potom ih zamijene drugima, što znači da je došlo do prodaje.

"Iako se žale na posao, očigledno je da prodaja ide", naglašava ona.

Iako se steče utisak da, zbog krize, u BiH uglavnom stižu automobili vrijedni nekoliko prosječnih plata, ipak nije rijedak slučak da se uvoze i vozila "teška" nekoliko stotina hiljada KM.

Kovačević kaže da je jedan od najskupljih automobila uvezenih prošle godine tojota lend kruzer, vrijedna 243.899 KM.

"Slijede porše karera 4S, čija vrijednost je bila 212.988 KM, rendž rover vog od 205.662 marke, te lend rover, čija je vrijednost iznosila 205.362 KM", potvrdio je Kovačević.

On kaže da su ukupno obračunate i plaćene dažbine prilikom uvoza vozila u BiH lani iznosile 85 miliona maraka.

"Od početka prošle godine na uvoz polovnih vozila iz EU ne plaća se carina, već samo PDV u iznosu od 17 odsto, ukoliko uvoznik dokaže da se radi o automobilu koje ima porijeklo iz neke od zemalja članica EU", ističe Kovačević.

Po njegovim riječima, porijeklo se dokazuje izjavom na fakturi ili takozvanim obrascem "EUR 1".

"U skladu sa trgovinskim dijelom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU, carina je na polovna putnička motorna vozila porijeklom iz EU postepeno ukidana u periodu od 2008. do prošle godine, dok je za nova vozila porijeklom iz EU carina ukinuta već na početku 2009. godine", podsjeća Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije