Tržište

Zagrebačka berza preuzela Ljubljansku

Zagrebačka berza preuzela Ljubljansku
Zagrebačka berza preuzela Ljubljansku

ZAGREB - Zagrebačka berza je, nakon ekskluzivnih pregovara koji su počeli u junu ove godine, danas u Beču potpisala ugovor o kupovini stoprocentnog vlasništva nad Ljubljanskom berzom od grupacije CEE Stok iksčejndž grup (CEE Stock Exchange Group - CEESEG), koju predvodi Bečka berza.

Krajem juna Zagrebačka berza (ZSE) je odabrana kao potencijalni preuzimač Ljubljanske berze (LJSE) i ušla je u ekskluzivne pregovore s CEESEG-om, prenosi Tportal.

Poslije odobrenja regulatornih tijela u obje zemlje i sprovođenja potrebne dokapitalizacije Zagrebačke berze, očekuje se da će transakcija biti realizovana u posljednjem kvartalu ove godine.

Pregovaračke strane su se saglasile da neće objavljivati cijenu preuzimanja, saopštila je Zagrebačka berza.

Bečka i Zagrebačka berza potpisale su i pismo namjere s ciljem ostvarivanja partnerstva u tehnološkom smislu, koje bi Zagrebačkoj berzi omogućilo korišćenje trgovinskog sistema "Xetra Deutsche Borse", za koji je Bečka berza distributer za ovaj dio Evrope.

Kako se navodi, mogućnost prelaska Zagrebačke berze na novi trgovinski sistem razmatraće se u kontekstu prednosti koju ista pruža članovima ZSE, u vezi sa efikasnošću, ekomičnošću, funkcionalnošću i zaštitom ulagača, kao i vrstom finansijskih instrumenata kojima se trguje, i obimom trgovanja.

"Ulagači na hrvatskom i slovenačkom tržištu ova da tržišta često posmatraju kao jedno, a hrvatski ulagači značajno su prisutni u slovenačkim kompanijama", izjavila je predsjednica Uprave Zagrebačke berze, Ivana Gažić.

Očekuje da će preuzimanje Ljubljanske berze od strane Zagrebačke donijeti pozitivne efekte za obje berze i oba tržišta kapitala.

Najveći pojedinačni vlasnik Zagrebačke berze je brokerska kuća Investko sa 9,94 odsto udjela u osnovnom kapitalu. Slijedi Interkapital sa 8,86 odsto vlasništva, firma Euro Jezici sa 5,1 odsto, i Hromos agro sa 4,79 odsto učešća u kapitalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije