Ex -Yu

Gasprom kupuje NIS

Gasprom kupuje NIS
Gasprom kupuje NIS

BEOGRAD - Pregovori o prodaji Naftne industrije Srbije "Gaspromu" napokon su završeni.

Delegacija Vlade potpisaće najvjerovatnije sutra u Moskvi ugovor o prodaji NIS-a i sporazume o izgradnji gasovoda "Južni tok" i skladištu gasa Banatski Dvor. Ugovor o prodaji NIS-a parafiran je juče, a u Moskvi bi trebalo da ga potpišu predsjednici Srbije i Rusije, Boris Tadić i Dmitrij Medvedev.

Borislav Stefanović, šef pregovaračkog tima Vlade Srbije, potvrdio je da će biti potpisan i krovni sporazum o "Južnom toku" i Banatskom Dvoru. "Garancija za izgradnju gasovoda i skladišta gasa jeste upravo to što će biti potpisan sporazum između dva predsednika, dakle na najvišem nivou", rekao je on. Kaže da je konačna varijanta ugovora za NIS u velikoj mjeri povoljnija za Srbiju. "Postigli smo jedan aranžman koji dosta odskače od prvog nacrta koji smo dobili od ruske strane", ističe Stefanović.

"Srbija je dobila to da socijalni program u celosti bude deo kupoprodajnog ugovora. Investiciona obaveza će biti u potpunosti ispunjena, s jasnom dinamikom i jasnim obavezama", kaže on. "Ugovorna obaveza kupca, 'Gaspromnjefta', je da nema nikakvih otpuštanja do kraja 2012, zarade će biti usklađivane s indeksom rasta troškova života, a za one koji dobrovoljno hoće da odu, dobiće 750 evra po godini radnog staža", rekao je on.

On je rekao da će za potrebe NIS-a biti uzet kredit od oko pola milijarde evra, ali na teret "Gaspromnjefta", a ne NIS-a, i to po najpovoljnijim komercijalnim uslovima u tom trenutku.

Član srpskog pregovaračkog tima za realizaciju energetskog sporazuma s Rusijom Dušan Bajatović rekao je da će investicije u modernizaciju NIS-a biti najmanje 550 miliona evra, umjesto ranije predviđenih 500 miliona evra, što je u skladu s prijedlogom Srbije koji je prihvatila ruska strana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije