Ex -Yu

Stanišić bio glavni čovjek CIA u Beogradu

Stanišić bio glavni čovjek CIA u Beogradu
Stanišić bio glavni čovjek CIA u Beogradu

LOS ANĐELES - Bivši šef Državne bezbjednosti Srbije Jovica Stanišić osam godina je bio glavni čovjek američke CIA u Beograda, koja je Haškom tribunalu, gdje se Stanišiću sudi, dostavila povjerljivi dokument sa dokazima o pomoći koju im je pružio.

Jedne noći 1992. godine, u beogradskom Topčiderskom parku, Stanišić se sastao s oficirom CIA Vilijamom Lofgrenom i te noći su "dva špijuna sklopila tajno partnerstvo za koje niko nije saznao.

Stanišić je "imao hladan pogled i lošu reputaciju, jer je bio šef obavještajne službe srpskog predsjednika Slobodana Miloševića" i mnogi su ga smatrali mozgom režima "zahvaljujući kojem je svijet dobio zastrašujući novi termin 'etničko čišćenje'". Ali, Vilijamu Lofgrenu bila je potrebna pomoć, jer CIA nije znala šta da radi kada je u Jugoslaviji izbio građanski rat. Po izbijanju sukoba u BiH, CIA je očajnički željela da dođe do obavještajnih podataka iznutra. Stanišić i Lofgern su na tajnim sastancima po brodovima i bezbjednim kućama duž Save razmjenjivali detalje o funkcionisanju Miloševićevog režima. On je obezbijedio informacije o mjestu na kojem se nalaze taoci NATO, pomogao je operativcima CIA u traženju grobnica i formiranju mreže tajnih baza u Bosni. Stanišić, kojem se sudi u Hagu i koji bi mogao da bude osuđen na doživotnu kaznu zatvora, pozvao se na svoje američke saveznike. CIA je, što je krajnje neočekivano za nju, dostavila sudu povjerljivi dokument u kojem se navode Stanišićevi doprinosi i dokazi za pomoć koju im je pružio, a dokument je i dalje zapečaćen.

Lofgren, koji je sada u penziji, kazao je da je CIA sastavila dokument da bi pokazala kako je "ovaj navodno zli čovjek učinio mnoge dobre stvari, ali ne poriče optužbe protiv Stanišića".

"Ali, ako ostavimo optužnicu po strani, ovaj čovjek je uradio stvari koje su pomogle da se okončaju sukobi i uspostavi mir u Bosni", ukazao je on.

CIA se našla u neobičnoj situaciji da služi kao karakterni svjedok za optuženog za ratne zločine i nije htjela da komentariše dokument.

Hag će razmatrati dokument na zatvorenom vijećanju jer je sadržaj povjerljiv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije