Ex -Yu

Srpsku kuću išarali grafitima i srušili im zid

ZADAR - Nepoznati vandali demolirali su kuću srpskih povratnika u Zadru.

"Kuću, koju sam naslijedila od roditelja, obnovila mi je država krajem prošle godine. Prizemlje, drugi kat i potkrovlje, jer moji rođaci, Žeželji, sami obnavljaju prvi kat. Dobili smo nove prozore, stakla, grilje, opremljene zahode. A onda me iza Uskrsa, tamo pred izbore, zvala susjeda da nam je kuća oštećena i da bi je trebalo popraviti. Nisam znala o čemu govori dok nisam došla u Zadar. Sva su stakla bila razbijena, prozori razvaljeni, zahodi polomljeni. Rekla sam, OK, kupit ću sve novo i popraviti kao da se ništa nije dogodilo. Međutim, prije dvadesetak dana netko je sva vrata u kući razvalio nogom i išarao ih grafitima: 'Srbe na vrbe', 'Ubij Srbina', 'Ubij četnika', 'NDH'. Opet nisam htjela zvati policiju, a onda su nam u srijedu razbili zid. E, tada sam pukla", ispričala je Jovanka Sladaković iz Beograda, koja je s rođakom Nikolom Žeželjom vlasnica 450 kvadratnih metara velike porodične kuće u Ulici don Stipana Sorića 11. na području zadarskih Ričina.

Kuću su zajednički podigli njihovi roditelji početkom sedamdesetih i u njoj su živjeli sve do 1991. kada Jovanka odlazi u Beograd, a Nikola u Ervenik gdje do danas žive. Kuća je u ratu bila spaljena i minirana, a po nedavno pronađenim špricama Jovanka zaključuje da su je donedavno vjerovatno koristili i lokalni narkomani. Uprkos državnoj obnovi u novembru 2008. godine u kući do danas niko od vlasnika nije živio. Sada su napokon htjeli kuću završiti i osposobiti je za stanovanje. Država je, naime, obnovila samo neke unutrašnje prostorije i stolariju dok je fasada ostala išarana grafitima s velikim ušatim "U" i kukastim krstom.

"Bilo je poslijepodne, oko 16 sati. Mi smo baš zidali zid u dvorištu koji nas dijeli od kvartovskog igrališta kad nam je prišao geometar Ercegović s velikim psom, rekao da je vlasnik susjedne parcele i pitao imamo li papire i geometarsku izmjeru za to što radimo. Tražio je od nas da više ne zidamo ni centimetra jer će u protivnom sve srušiti. Rekao sam mu da samo obnavljamo zid na 30 godina starim temeljima. Njega je to iziritiralo, rukom je odgurnuo i srušio nekoliko blokova i otišao", priča Nikola Žeželj. Potom je pozvao policiju koja je došla i dopustila im nastavak radova. Sve je, kaže, bilo u redu i te večeri, a onda je oko 1.30 iza ponoći počelo rušenje. Tri muškarca su zid rušila, a dvojica su im čuvala stražu na motoru. "Sve sam to rekao i policiji koja je izvanredno reagirala", kaže Žeželj tvrdeći da policija, kao i susjedi, dobro znaju ko je to napravio.

"Ne želimo nikome stvarati probleme. Nismo s nikim u susjedstvu u lošim odnosima. Da smo bili korektni i prije i nakon rata, sigurno danas ne bi tu bili. Samo želimo da obnovimo naše", kaže Nikola Žeželj.

Sukob zbog prolaza, a ne na nacionalnoj osnovi

Predsjednik MO Ričine Željko Jelčić smatra da do incidenta ne bi ni došlo da mu se Žeželj na vrijeme obratio. "Kako praktički nitko nije živio u toj kući godinama, stvorila se navika djece da do igrališta prolaze kroz njihovo dvorište. A sad im je taj put zatvoren. Istina, grad Zadar se pokušao nagoditi i otkupiti im kuću i zemljište za potrebe proširenja igrališta, ali su odustali jer je kuća bila u programu obnove. U međuvremenu je grad pristupnu cestu do igrališta osigurao sa suprotne strane, iz ulice pored 'Lesnine'", kaže Jelčić koji u rušenju zida vidi isključivo sukob u vezi s prolazom do igrališta. "Ako oni tvrde da je za rušenje zida kriva nacionalna osnova, onda ću i ja drukčije govoriti jer Nikola već pet godina tu dolazi s kolima iz Beograda i nikada mu se ništa nije dogodilo, niti ga je itko provocirao", kaže on.

Ercegoviću prekršajna prijava

Mario Ercegović, vlasnik firme "Geonig" Zadar, kaže da nema ništa s rušenjem zida, ali je priznao da je u srijedu poslijepodne bio na licu mjesta.

"Taj su zid počeli zidati bez pitanja i jednim su dijelom ušli na moju parcelu. Kasnije sam čuo da je zid srušen preko noći. S tim nemam nikakve veze", kazao je Ercegović protiv kojeg je policija ipak podnijela prekršajnu prijavu zbog naročito drskog ponašanja, te mu izdala mjeru opreza i približavanja Nikoli Žeželju. U policiju su, takođe, potvrdili da obavljaju razgovore s potencijalnim počiniocima rušenja zida.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije